fbpx

Hozam szempontjából döntő fontosságú a megfelelő műtrágyázás

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 27.

A kukorica esetében érdemes jó minőségű NPK-műtrágyákat használni alaptrágyaként.

A szemes kukoricának, mint minden kapásnövénynek, magas a nitrogén-, foszfor- és káliumszükséglete. A fiatal kukoricanövények számára a foszfor gyakran nehezen felvehető, különösen nedves és hideg időjárási viszonyok között, de a nagyon száraz körülmények és a kötött talajok is befolyásolják a foszfor felvehetőségét. A fiatal kukorica gyökérrendszere még gyengén fejlett. A foszforhiány antocianin felhalmozódásához vezet a levelekben és a szárban, ami gyakran vörös vagy ibolyaszínű elszíneződésként jelenik meg. A kálium szabályozza a vízfelvételt és a sztómák nyílását-csukódását. Ezenkívül a kálium a tápanyagok termésbe történő beraktározását is elősegíti.

A 2018-as szántóföldi kísérleti eredmények is jól tükrözik az NPK-műtrágyázás kedvező hatását a csak nitrogénnel történő tápanyagellátási gyakorlattal szemben.

Egy másik fontos téma a megfelelő nitrogénhatóanyag-forma kiválasztása. A nitrogénnek nitrát formájában történő kijuttatása hatékonyabb (mint például az NAC 27N – mészammon-salétrom, MAS). A nitrátforma a növények számára közvetlenül felvehető, és a gázalakú ammóniaveszteség ebben az esetben elhanyagolható – ez a veszteség a karbamidnál akár 13% is lehet.

Összefoglalva: A kukorica esetében érdemes jó minőségű NPK-műtrágyákat használni alaptrágyaként, például a COMPLEX 15/15/15+7SO3+Zn, illetve a COMPLEX 14/10/20+10SO3 termékeket. A tavaszi átmeneti foszforhiány megelőzésére pedig érdemes foszfortartalmú starter műtrágyát alkalmazni, erre az esetre a COMPLEX 20/20+7SO3+Zn termékünket javasoljuk. A nitrát formájú nitrogén kijuttatása hatékonyabb, és környezetvédelmi szempontból is megfontolandó.

A teljes igényelt tápanyagmennyiséget vetés előtt érdemes kijuttatni.

www.borealis-lat.com