Bezárás

Szabad az út a gabona előtt

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 20.

Megnyugodni látszik a gabonapiac, erre való tekintettel a kormány úgy döntött, hogy kivezeti a gabona- és olajosnövények tekintetében tavaly márciusban bevezetett export bejelentési rendszert – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Aratás
Működik a tengeri gabonafolyosó, a vasúti szállítás is megoldódni látszik Ukrajna felől, így csökkent a magyar gabona iránti nemzetközi kereslet (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Háború okozta pánik

A 2022 februárjában kirobbant háború az akkori körülmények között a magyar gabona gyors ütemű, nagy volumenű kiáramlásának kockázatát rejtette magában, tekintettel az orosz és ukrán gabonaexport kritikus méretű fennakadása okozta globális ellátási félelmekre.

Az ukrán mezőgazdasági termékek exportlehetőségét azonban a nemzetközi tárgyalások megteremtették, a tengeri gabonafolyosó működik, a vasút szállításban is van fejlődés.

A miniszter szerint a bejelentési kötelezettség fontos funkciót töltött be, hiszen ezáltal folyamatos és naprakész információ állt rendelkezésre a Magyarországról kiszállításra szánt terményekről. Megteremtette az esetleges beavatkozás lehetőségét, ugyanakkor nem okozott fennakadást az exportban, hiszen az előzetes adatok alapján mindkét fő gabonafélénkből, kukoricából és búzából is 2-2 millió tonna körüli kivitelre kerülhetett sor 2022-ben.

A piaci helyzet mára alapvetően megváltozott

A 2022 augusztusától fokozott ütemben beindult és a világpiacra azóta is dinamikusan növekvő módon kiszállításra kerülő ukrán export nyomán az elszívó hatás megszűnt, sőt jelentősen csökkent az összes kelet-európai uniós tagállam gabonája iránti a kereslet. A kivezetés így nem jelent kockázatot a hazai ellátás biztonsága tekintetében, Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított, hazánk megtermeli a szükségleteit.

Az Agrárminisztérium folyamatosan nyomon követi a gabonapiaci helyzetet, és megteszi a szükséges lépéseket annak stabilizálása érdekében- hangsúlyozta a tárcavezető.

Forrás: AM/Sajtóközlemény