Bezárás

Telítődött a talaj, nem tud több csapadékot befogadni

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 20.

A talaj már nem tudja befogadni a héten hullott csapadékot, így több folyón is komoly árhullám indult el, az Alföldön egyre nagyobb területeken jelenik meg a belvíz a földeken – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat aktuális agrometeorológiai elemzésében.

Az áradó Sajó, drónfelvétel
A drónnal készített képen az áradó Sajó folyó miatt lezárt út 2023. január 20-án (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A szokásos háromszorosa

A szolgálat jelentése szerin a múlt héten ismét sok, helyenként 50-70 milliméter eső hullott, a hetek óta tartó csapadékos idő miatt a középső országrészben többfelé az ilyenkor szokásosnak a háromszorosa esett az elmúlt 30 nap során. A sok eső hatására árhullámok indultak el elsősorban az északi országrész folyóin.

A talajok felső egyméteres rétege szinte országszerte telítetté vált, egyedül Sopron térségében hiányzik 90 milliméter körüli nedvesség a telítettséghez képest, azt a területet régóta „kihagyja” a csapadék.

A kialakult belvizet a növényi kultúrák nem bírják sokáig!

A sok eső ilyen rövid idő alatt már nem tud a talaj mélyebb rétegeibe leszivárogni, így egyre nagyobb területen van belvíz az Alföldön, amit a növények nem viselnek el tartósan.

Az elemzés szerint januárban eddig alig egy-két éjszakán volt gyenge fagy az országban, többfelé egyáltalán nem, pedig ez szokott az év leghidegebb időszaka lenni. Ez azért okoz gondot, mivel a tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek, megzavarja a vegetációs ciklust, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak.

Január utolsó felében érkezik a hideg

A következő egy hétben már közelíti az időjárás a januári átlagost, csökken a hőmérséklet és az eső mellett már hó is várható. A legtöbb csapadék a déli területeken valószínű, arrafelé újabb 20-30 milliméter is lehullhat.

A belvizes területek kiterjedése tovább fog nőni, a vetések a vízborítást a lehűlő időben kissé jobban, de nem túl sokáig bírják majd.

A hőmérséklet csökken, megjelennek az éjszakai fagyok, napközben pedig többnyire 0 és 5 fok között várható az értéke.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Összeállította: Barna Ferenc