Bezárás

Az év leghidegebb időszaka általában január, hát most nem

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 05.

Az év tavaszias idővel és melegrekordokkal kezdődött, és komolyabb lehűlés a következő 8-10 napban sem várható, pedig a statisztikák szerint január eleje szokott az év leghidegebb időszaka lenni. A túl enyhe idő az évnek ebben az időszakában kifejezetten káros mezőgazdasági szempontból – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a agrometeorológiai elemzésében.

Fagyos reggel
Idén kevés helyen volt fagyos reggel (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Számottevő talajfagy eddig nem volt, az őszi vetések jó állapotban vannak

Az elmúlt hét időjárása az enyhe időről és a melegrekordokról szólt Magyarországon, a hőmérséklet csúcsértéke délnyugaton több napon is 15 Celsius-fok fölé emelkedett, és többször is megdőltek napi melegrekordok. Számottevő talajfagy eddig a télen nem volt az országban, csak a fölső néhány centiméteres réteg fagyott meg átmenetileg néhány kevésbé felhős éjszakán.

A 30 napos csapadékösszeg az országban még mindig többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, de a 90 napos csapadékösszegben már nagyobb a különbség, az ország középső részén többlet, de főleg északnyugaton és délkeleten jelentős hiány van. A talajok felső rétege az elmúlt napokban az igen enyhe és szeles délnyugaton sokat veszített a nedvességtartalmából, de a felső egyméteres réteget tekintve jól áll a talaj téli feltöltődése.

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, az esőzések ellenére vízborítás a vetésekben csak kisebb foltokban fordul elő.

Őszi vetés
Az őszi vetésekkel egyenlőre nincs gond (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A tartósan enyhe idő nem tesz jót a növényeknek

A folyamatos – évszakhoz képest – meleg idő megzavarja a növények vegetációs ciklusát, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkulnak. A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes, délnyugaton ugyanis egyes korán virágzó csonthéjasok nedvkeringése már beindult, fagyokra lenne szükség ahhoz, hogy ez a folyamat lelassuljon, leálljon.

Délnyugaton már megkezdődött a mogyoró virágzása, északkeleten ez a növény még nyugalomban van.

Mi várható a következő időszakban?

A folytatásban marad az enyhe idő: a jövő hét közepéig a hőmérséklet a déli órákban délnyugaton jellemzően 10 fok fölé emelkedik majd, északkeleten azonban csak 5 fok körül marad. Az éjszakák is nagy területen fagymentesnek ígérkeznek. Keddtől érkezik átmenetileg hidegebb levegő fölénk, így szerdán reggelre már nagy területen várható fagy.

A jövő hét elején jelentős csapadék valószínű, a hét közepéig sokfelé várható 10-20 milliméter eső. A talaj tehát tovább nedvesedhet ebben az időszakban, délnyugaton pedig pótlódik az elmúlt napokban elpárolgott mennyiség.

Forrás: MTI