Bezárás

Rekord összegű természetvédelmi fejlesztések hazánkban

Írta: Kristóf Imre - 2023 január 05.

Az Agrárminisztérium több mint 41 milliárd forintot fordított a nemzetipark-igazgatóságok munkája révén természetvédelmi célú fejlesztésekre, a Környezeti és Energiahatékonysági, valamint a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program keretében.

A források nagy része az élőhelyek helyreállítását célozta, az utóbbi években megvalósult és jelenleg záruló több mint 100 projekttel. Ennek köszönhetően mintegy 180 ezer hektár területen javul a természeti területek állapota, a természetvédelmi kezelés és a természeti értékek megőrzésének feltétele. A fejlesztések eredményeként 27 közösségi jelentőségű hazai faj és 7 közösségi jelentőségű élőhelytípus esetében sikerült országos szintű javulást elérni. A tavaly lezárt 16 élőhely-rekonstrukciós beavatkozásnak köszönhetően közel 19 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota.

(Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Pozitív változások a nemzeti parkokban

Tavaly a természetjárók számára is jól érzékelhető fejlesztések valósultak meg az ökoturisztikai infrastruktúra és a környezeti nevelést segítő tevékenységek során. Így számos nemzeti park területén fejlődött a természetvédelmi bemutatóhálózat, illetve korszerűbbé vált a természetvédelmi őrszolgálat is. A nemzeti parkok vendégei 2022-től egyebek mellett már ellátogathatnak a Bükki Csillagdába, a Csárda Természetvédelmi Központba, illetve a Vízi Vándor Természetvédelmi, a Berek Világa és a Pál-völgyi Látogatóközpontba is. Ezen fejlesztések hatására a nemzeti parkok éves látogatószáma vonatkozásában idén rendkívüli növekedés volt tapasztalható.

Génmegőrzés, natúrparkok fejlesztése

Az Agrárminisztérium a nemzetipark-igazgatóságokkal 2022-ben többek között eredményesen működtette a Nemzeti Park Termék Védjegyrendszert, tovább erősítette a védett természeti területek hálózatát, valamint folytatta a Natura 2000 területek fenntartási terveinek elkészítését és jóváhagyását. Az állami természetvédelem keretében elkészült Magyarország Ökoszisztéma-alaptérképe, illetve a hazai zöldinfrastruktúra hálózat fejlesztésének módszertani kerete. Ezen felül elindult 4 új LIFE projekt, támogatáshoz jutottak a hazai natúrparkok, és megvalósult a 2021-2030 közötti időszakra szóló 3. Biodiverzitás Stratégia előkészítése. A génmegőrzési feladatoknál nőtt az állami szerepvállalás, amivel együtt Európa egyik legjelentősebb génbankját is sikerült fejleszteni.

Forrás: AM sajtóiroda