fbpx

Van-e jövője a borturizmusnak Magyarországon?

Írta: Kristóf Imre - 2023 január 05.

Kérdések és válaszok a BorÉRT Borturisztikai Konferencián és Bortúrán. Magyarország egyetlen, a borturizmust középpontba helyező tematikus napjának a Magyar Mezőgazdasági Múzeum ad helyt 2023. január 26-án, amelyet ötödik alkalommal rendeznek a Vajdahunyadvárban. Az érdeklődők az előző évekhez hasonlóan ismét teljes képet kaphatnak a magyar borturizmus helyzetéről és perspektíváiról.

Nagy jövő előtt a borturizmus

A bor kiválóan társítható a gasztronómiához, jól kiegészít más turisztikai attrakciót, élményt nyújt a résztvevők számára. Jelentős vonzereje mellett komoly szerepe van a közvetlen értékesítésben rejlő lehetőségek kihasználásában. Az a borfogyasztó, aki helyben meghatározó, pozitív élményeket szerzett a tájon, élményeken, borászokon és borokon keresztül, az hosszútávon is az adott hely borainak fogyasztóivá válhat. Ezen túlmenően a kiskereskedelemben tapasztalható árversennyel szemben az összefogáson alapuló közvetlen értékesítés lehetőségei, a rövid ellátási láncok, a borturizmuson belül még szinte teljesen kiaknázatlanok.

Új szervezeti, támogatási és képzési formák

A borturizmussal foglalkozó tematikus nap egyik fontos és sokak által várt témája a borágazatra, borturizmusra jutó forráslehetőségek lesz. Az Európai Bizottság 2022. november 7-én fogadta el a KAP Stratégiai Tervet, amely a 2023-2027 időszakra 10 milliárd eurós keretösszeget biztosít 2023. január 1-től a magyar mezőgazdaság számára. A terv számos – eddig nem ismert – támogatási formát is tartalmaz a borágazat és a borturizmus számára, amiről most első kézből tájékozódhatnak a konferencián részt vevők. A másik közérdeklődésre számítható téma a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által 2023-ban induló, 2,7 milliárd forint költségvetésből megvalósuló bormarketing-program részletei lesznek.

Bortúra és borongolás

A konferencia után kezdődő Bortúra estig lehetőséget ad egy virtuális borongolásra, borok kóstolásával. A tematikus nap kiemelt partnere a Kunsági borvidék lesz. Az Igazi Kunság – ahogy ezt a borvidék szereplői programjukban megfogalmazták – már régen nem az olcsó, kétes minőségű borokról szól. A borvidék vezető borászatainak köszönhetően megmutatja igazi értékeit: a jól iható, gyümölcsös, élvezetes borok tiszták és könnyűek. Az Alföld ízein kívül a látogatóknak lesz lehetőségük más borvidék legjobb tételeit is megismerni. A résztvevő borászatokról az esemény honlapján lehet tájékozódni: www.koccintas.hu.

Forrás: BorÉRT