fbpx

Spirit – kukorica gyomirtás újragondolva

Írta: Szerkesztőség - 2012 január 31.

A kukorica a 16. századi behozatala után sokáig a kis gazdaságok növénye volt, ahol a felgazosodás ellen évi többszöri kapálással védekeztek. A kapálást később felváltotta a fogasolás, majd az iparszerű kukoricatermelés elterjedésével vegyszeres gyomirtás alkalmazásával is távol tarthatjuk a gyomokat a kukoricától.

Egy valami nem változott a hosszú évek során: a gyenge kezdeti fejlődésű, tág térállású kultúrnövényünket folyamatosan gyommentesen kell tartanunk az optimális termés elérése érdekében.

A folyamatos gyomszabályozás szükségességét az is alátámasztja, hogy a közel tízévenként végrehajtott Országos Szántóföldi Gyomfelvételezés tapasztalatai szerint a gyomborítottság nemhogy csökkenne, hanem folyamatosan nő a kukoricában.

A legutóbbi, 2007/2008-as felmérés szerint a gyomborítási adatok alapján, a nyár eleji gyomnövények közül első helyen továbbra is a kakaslábfű áll.

Második a fontossági sorban a parlagfű, harmadik a fehér libatop. Mindketten egy helyet előreugrottak a megelőző felvételezés óta.

Figyelemre méltó a fakómuhar előretörése a 16. helyről az 5. helyre és a termesztett kölesé a 12.-ről a 7.-re.

Az árvakelésű napraforgó fontossági sorrendje ugyan nem sokat változott, bár borítási értéke duplájára nőtt.

A selyemmályva, a zöld muhar, a pirók ujjasmuhar és a csillagpázsit a skála alján helyezkednek el, borítási értékük közel duplájára nőtt.

Megnehezíti tehát a gyomszabályozást a kukoricában, hogy olyan fajok is előtérbe kerültek, amelyek távol tartását korábban megoldottnak hittük.

A gyomirtás tervezésekor és a gyomirtó szer megválasztásánál mindezen kívül figyelembe kell vennünk a területünkön előforduló későn kelő, nehezen irtható gyomnövényeket is, mint pl. selyemmályva, csattanó maszlag, varjúmák és szerbtövis.

Ezen fajok kelése az év során folyamatos, sokszor minden csapadék előhoz egy-egy kelési hullámot.

Ellenük az alapkezelésre használatos készítmények csak akkor adnak elfogadható hatást, ha megfelelő mennyiségű bemosó csapadékot kaptak.

Fent vázolt gyomproblémák megoldására sokszor agrotechnikai és mechanikai gyomirtási eszközöket is be kell vetnünk.

Egy jó herbicid kiválasztása ugyanakkor a betakarításig megoldhatja gondjainkat.

Ebben segít a Makhteshim Agan Hungary palettájára felkerülő SPIRIT gyűjtőcsomag, amely két hatóanyagának és a mellé adott adalékanyagnak köszönhetően széles gyomspektrummal rendelkezik a magról kelő és évelő egyszikű-, valamint a magról kelő kétszikű gyomok ellen.

 

A SPIRIT a triketonok közé tartozó szulkotriont és az ALS-gátló szulfonilkarbamidok közé tartozó nikoszulfuront tartalmazó gyomirtószer gyűjtőcsomag.

A két hatóanyag együttes alkalmazása teszi aSPIRIT-et hatékonnyá mind az egyszikű, mind a kétszikű gyomfajok ellen.

A széles gyomspektrum annak köszönhető, hogy ez a két, különböző hatásmechanizmussal rendelkező hatóanyag együtt szinergista hatású.

Ezáltal a SPIRIT olyan gyomfajok ellen is kiemelkedő hatékonyságú, amelyek ellen a két hatóanyaga külön-külön nem rendelkezik kielégítő hatással.

Ilyen lehet a nikoszulfuronra már kevésbé érzékeny kakaslábfű, a parlagfű, a libatop fajok vagy a selyemmályva.

A SPIRIT különleges előnyei:

  • Hatásspektruma kiterjed a kukorica legfontosabb magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomnövényeire
  • A kombináció egyedülálló szelektivitással rendelkezik, kijuttatása rugalmas.
  • Az azonnali, látványos hatás mellett 2-3 hetes preemergens hatással is rendelkezik.
  • Szerves foszforsav-észter hatóanyagú rovarölő szerrel végzett kezelést követő 7 nap elteltével a készítmény biztonságosan felhasználható.

• Használata csökkenti a szulfonil karbamidokkal szemben kialakuló rezisztencia esélyét.

A SPIRIT kijuttatása a kukorica 3-5 leveles fejlettségénél javasolt, amikor a magról kelő egyszikű gyomnövények 1 – 3 levelesek, az évelő egyszikűek átlagos magassága 15 – 25 cm.

A magról kelő kétszikű gyomfajok 2 – 4 leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményre.

A készítmény kijuttatásához 250-300 liter vizet kell felhasználni. Ne használjuk a SPIRIT-et 8 levelesnél fejlettebb kukoricában.

A gyűjtőcsomag tapadásfokozó segédanyagot is tartalmaz, amely tovább növeli a szulfonil-karbamid nikoszulfuron hatékonyságát az egyszikűek ellen, erősíti a két hatóanyag szinergista hatását, továbbá a kezelést követően lehulló csapadék nem befolyásolja a gyomirtószer hatékonyságát.

További információkért kérjük, keresse területi képviselőinket vagy látogasson el a www.mahun.hu oldalra.

 

Dr. Lukács Domonkos

fejlesztési menedzser

Makhteshim Agan Hungary Zrt.