fbpx

Hatalmas összeget költ a MATE a gyakorlati képzésre idén

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 23.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. közel 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a 2023-ban meghirdetett Vidékfejlesztési Programjának két pályázata keretében, mely az agrárium és a vidék lakosságmegtartó képességének erősítését szolgálja. Az egyetem ezt az összeget további 1 milliárd forinttal egészíti ki, így mintegy 3 milliárd forint értékben újul meg a gyakorlati képzés infrastruktúrája az egyetem három legnagyobb campusán.

A tudásátadás és az innováció előmozdítására irányuló pályázatban foglalt fejlesztések és beruházások mind azt a célt szolgálják, hogy az Egyetem hallgatói és a gazdálkodók olyan komplex rendszert ismerjenek meg, ahol a fenntarthatóság és a körkörös zöldgazdálkodási modell elemei mind megtalálhatóak. A bemutató üzemi tevékenységek szorosan kapcsolódnak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem ,,zöldegyetem’’ koncepciójához.

MATE tangazdaság
Fotó: MATE

A pályázati forrásból megvalósuló beruházások eredményeként a Gödöllőn lévő Szent István Campuson és a Biohulladék Hasznosítási Központban oktatást, kutatást és ismeretterjesztést elősegítő fejlesztések valósulnak meg, melyek a gyakorlatorientált képzést támogatják. A bemutató/tanüzemi tereken belül többek között növény- és állattudományi, energetikai bemutatóterek kialakításra kerül sor, melyek egymással rendszert alkotva, a gyakorlatba illesztve mutatják be a képzések elméleti oktatásán megismerteket.

„A projekt keretein belül történő infrastruktúrafejlesztés lehetővé teszi a gyakorlati növénytermesztés, állattenyésztés, növénynemesítés, műszaki ismeretek és az energetika egymásra épülésének, egy rendszerbe illesztésének modellezését és bemutathatóságát mind a hallgatók, mind pedig a gazdálkodók felé” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba rektor.

A másik sikeresen elnyert projekt keretében a szántóföldi növénytermesztés leginnovatívabb eszközeinek beszerzését és használatát teszik lehetővé a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. gödöllői, kaposvári és keszthelyi telephelyein. A precíziós (helyspecifikus) szántóföldi növénytermesztési gyakorlat kialakításához olyan gépsor beszerzésére van szükség, amely a gazdaság digitalizációjának megvalósítását is előmozdítja.

A MATE rektora hozzátette: „Olyan mintagazdaságként üzemelő egységek létrehozását kívánjuk megvalósítani, ahol a jelenleg elérhető legmodernebb eszközökkel történhet a mezőgazdaság kihívásainak és a megoldások keresésének bemutatása. Az elkövetkező 5 évben 144 bemutató üzemi programot szervezünk a már említett 3 campusunkon. Az előadások tematikája felöleli a növénytermesztést, az állattenyésztést, a gyakorlati növényvédelmet és a precíziós műszaki ismereteket. A bemutatók elméleti és gyakorlati programokból épülnek fel, valamint a programok megtartását a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. oktatói és kutatói közösen vállalták fel.”