fbpx

Már megint a tojással léphetünk előrébb

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 13.

Tejtermék helyettesíthető lehet a tojásból készített élelmiszer produktum – állapították meg a Szent István Egyetem Állattenyésztés-tudományi Intézetének kutatói.

A tojásban fejlődő embrió számára minden feltétel biztosított egy egészséges madár kikeléséhez, az emberi táplálkozásban pedig a tojás kiegyensúlyozott forrása a létfontosságú tápanyagok legnagyobb részének.

 

A tojás magas tápértéke, finom íze miatt a napi étkezés szerves részét képezi

Emellett pozitív tulajdonságai közé sorolhatjuk a sütéshez vagy főzéshez kapcsolódó kiváló koaguláló, habosító vagy emulgeáló jellemvonásait is.

Üzemi felhasználás során a kutatók új típusú tojástermékek gyártásával és felhasználásával is kísérleteznek. Cél a tojásalapú tejtermék-helyettesítő élelmiszer kifejlesztése. Emellett több kutató is foglalkozik a tojásminőséget meghatározó tényezők feltárásával. Vizsgálataik szerteágazóak, amelyek kiterjednek többek között a héj minőségére, a szik színére és az azon keresztül hasznosítható anyagok mennyiségének és minőségének elemzésére is.

 

Fotó: Szent István Egyetem, sajtóközlemény

 

Napjainkban egyre többen hagyják el a tejet és a tejtermékeket

Ennek leggyakrabban egészségügyi okai lehetnek, úgymint tejfehérje-allergia vagy tejcukor-érzékenység. Esetenként egy új táplálkozási trend követése is sarkalhatja a fogyasztót erre.

Bármelyik esetről is legyen szó, a legtöbb tej- és tejtermékeket nélkülöző fogyasztóban jelentkezik a vágy a tejtermékek fogyasztására, számukra fejlesztették ki a Szent István Egyetem és a Capriovus Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft. kutatói a tojásfehérje-alapú tejtermék-helyettesítő termékcsaládot. Ezen a területen folyamatos fejlesztések zajlanak jelenleg is a felsőoktatási intézmény, valamint a vállalat között.

 

A tejtermékek és helyettesítésük

Jellemző ízzel, illattal, állománnyal vagy konyhatechnológiai sajátosságokkal rendelkeznek, s számos táplálkozási és élettani szempontból előnyös tulajdonságokkal bírnak. Ilyenek lehetnek a prebiotikumok és probiotikumok.

 

Fotó: Horizont Média Archívum

 

Egy innovációs pályázat keretein belül az egyetem és a Gödöllői Agrárközpont Közhasznú Társaság sikeresen fejlesztette ki a tojásfehérje-alapú tejtermék-helyettesítő készítményeket (probiotikus fermentált ital, sajtkrém, kefir- és joghurtanalógok). A tej valamely összetevőjére érzékeny, illetve magas fehérjetartalmú, zsírban és szénhidrátban szegény probiotikus tejtermék-helyettesítőket fogyasztani kívánó egészségtudatos emberek számára ajánlható e termékek köre. A készítmény alapja a tojásfehérje, melyet különböző (tejiparban is használt) baktériumkultúrák segítségével oly módon alakítanak át, hogy a végtermékben megjelenő aromaanyagok révén a tejtermékekre jellemző ízvilág alakuljon ki.

A szakembereinek reményei szerint ezek a termékek nagy piaci érdeklődésre tarthatnak számot és további innovációs együttműködési lehetőségek kiindulópontjai lehetnek a jövőben.