fbpx

Az agrártámogatásokhoz kapcsolódó változások

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 11.

Az új támogatási időszak 2023. január 1-jén indult; a változó, lényeges szakmai tartalom az elmúlt hónapokban kiadványokból megismerhető volt. A gazdák tájékoztató fórumokon kaptak információkat, iránymutatásokat szakemberektől a források sikeres felhasználása érdekében. A Közös Agrárpolitika (KAP) kapcsán a részletszabályokat tartalmazó végrehajtási rendeletek hamarosan, a társadalmi egyeztetést követően fognak megjelenni.

Vidék és mezőgazdaság
Az új támogatási rendszer részletszabályai még ezután érkeznek (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

A társadalmi egyeztetés 2023. április 18-ig tart

A tervezetek minden olyan hazai javaslatot és megoldást már tartalmaznak, amelyek megfeleltethetőek az uniós jogszabályoknak, az Európai Bizottság elvárásainak, és az elfogadott magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervnek.

A tervezetek a kormányzati portálon, a dokumentumtárban elérhetők és olvashatók.

Az Egységes Kérelmek (EK) indulásához szükséges nyolc nemzeti végrehajtási jogszabály között három átfogó jellegű, horizontális elem (eljárási kérdéseket rögzítő rendelet, aktív gazda vizsgálat, környezeti feltételesség szabályai), valamint öt, az egyes támogatások részletszabályait rögzítő jogcímrendelet található.

Az érintett támogatások az alapszintű-jövedelemtámogatás, az újraelosztó támogatás és az átmeneti nemzeti támogatások, a termeléshez kötött támogatások, a fiatal gazda támogatás és az agro-ökológiai program.

Online kérelembenyújtó felület is átalakult

A jogalkotási munkával párhuzamosan a Magyar Államkincstár által működtetett elektronikus kérelembenyújtó felület fejlesztése is befejeződik. Az Egységes Kérelmek benyújtására szolgáló elektronikus felület 2023. április 20-án nyílik meg, ekkortól lesznek beadhatók a kérelmek.

Az idei esztendőben, az új szabályokra való tekintettel az Agrárminisztérium eltekint a kérelembenyújtás esetén a késési szankció alkalmazásától, így június 9-ig szankciómentesen nyújthatók be a kérelmek.

Továbbra is szükséges a folyamatos informálódás, tájékozódás

A gazdák, az őket segítő falugazdászok, a szaktanácsadók és egyéb közreműködők felkészítése továbbra is folyamatos, a képzések és a fórumok folytatódnak. Érdemes rendszeresen felkeresni az Agrárminisztérium által fenntartott, a KAP Stratégia Terv ismertetését és a végrehajtással kapcsolatos tájékoztatást szolgáló új tematikus honlapot.

Emellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tematikus, valamint a Magyar Államkincstár (MÁK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjai is a gazdálkodók következetes tájékoztatását célozzák.

Portálunk Pályázati rovatában is olvashatók további, a támogatásokhoz kapcsolódó cikkek.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc