fbpx

Amit a Tempo az első évben kapott, azt nem nagyon bírta volna más

Írta: - 2022 február 07. -Hirdetés

Dankó Bertalan egy családi gazdaságokból álló cégcsoport tulajdonos-szakembere Kenézlőn. A négy családi vállalkozás, valamint az édesapa állattenyésztéssel is foglalkozó zrt.-je 2400 hektár szántó- és gyepterületen dolgozik. A Bodrogközben elhelyezkedő vállalkozás területei kevésbé szétszabdaltak, de nem egyszerűsíti a munkát, hogy ezeken a homoktól a teljesen kötöttig minden talajtípus előfordul.

– Milyen kultúrák szerepelnek a termesztett növényeik között?

– Napraforgó, kukorica, néha csemegekukorica, már három éve a repce is, valamint a búza mellett árpa, tritikálé. A szóját a jobb talajokon a vetésforgó miatt néha beiktatjuk, maximum 100-120 hektárig.

– Hogy sikerült a tavalyi évük?

– A mi területeinken sajnos adódtak nehézségek. A kalászosok nem sikerültek annyira jól az időjárás miatt, a napraforgó sem most döntött csúcsokat – nehezen indultunk a tavaszi vetésekkel, csak április végén tudtuk kezdeni. A kukorica viszont jól zárt a helyi viszonyainkhoz képest, a repce pedig minimális haszonnal futott ki.

– Ezeken a nagyon vegyes adottságú területeken milyen gépeket használnak a Väderstadtól?

– Egyelőre csak a vetésnél alapozunk a svéd gyártó gépeire, de hosszabb távon, ha ki tudjuk gazdálkodni a fejlesztések költségeit, a talajművelés gépei is sorra kerülhetnek. 2018-ban vásároltunk két Tempo vetőgépet, amelyek mellett azért döntöttünk, mert a környékünkön használtak már ilyet, láttuk a munkáját, és a gazdatársak elégedettek voltak vele. Mi nyolcsorosakat vásároltunk, a Tempo V 8/12 modellel 76, illetve 45 cm-es sortávolsággal is tudunk vetni. Korábban 5 darab más márkájú, hatsoros géppel dolgoztunk, de a kötöttebb talajokon már kellett a jobb gép – ez a mostani szezonban is bebizonyosodott.

Nálam nem az volt a szempont, hogy a lehető leggyorsabban vessünk. A kötött talajokon kisebb esők után is túl sokat kell várni a száradásra, volt olyan nedvesebb tábla, ahol a másik márka régi gépe napraforgóvetésnél beragadt, eltömődött. A Tempo-val ilyen még nem fordult elő! Ha szárazabb a tavasz és keményebb a talaj, akkor megint csak kell ez a technika, mert a kemény talajba is be tudja tenni a magot.

Dankó Bertalan, Kenézlő
Dankó Bertalan, Kenézlő

– Mennyire használják ki a Tempo adta gyors munkasebesség lehetőségét?

– Nem vagyok a gyors vetés híve. Homokon mehet, de napraforgónál, ami más fajta mag, ott a lassabb munkasebesség kifizetődőbb, jót tesz a precizitásnak.

– Milyen további tapasztalatot szereztek még a használat során?

– Kelés tekintetében napraforgóban nem volt nagy különbség a régi gépekhez képest, kukoricánál azonban szebb volt a kelés, jobb volt a tőállomány. A Tempo-t sokkal egyszerűbb beállítani, mint a korábbi gépeket. A két gépünk különböző, az egyik Control Station vezérléssel rendelkezik, a másik E-Controllal. Valószínű, hogy hamarosan az utóbbira cseréljük a másikat is, mert például a szakaszolást is jobb, egyszerűbb megcsinálni vele, nem kell plusz kábelekkel foglalkozni. Az E-Control használata nagyon egyszerű. Jól látni mindent, nagyon alaposan végiggondolták ezt a rendszert.

– A gabonavetéshez is van Väderstad gépük?

– Igen, egy Rapid 400C vetőgépet is vettünk 2020-ban, az is E-Control vezérlésű, ugyanazzal az iPaddel használható. Osztott tartályos, műtrágyát is kijuttathatunk vele. Most ősszel futotta a második szezonját, repcében, kalászosban – nagyon szépen dolgozik, pedig a kötött talajokon ennek sem volt egyszerű dolga.

– Előfordult-e bármilyen üzemzavar, kellett-e a gépeket javítani?

– Talán három csapágyat cseréltem eddig a Tempo zárókerekeinél az elmúlt 3-4 évben, semmi más probléma nem volt. A szervizesekről is csak jót tudok mondani, el lehet érni őket, ha valamilyen kérdésünk van – ez kiemelten fontos számunkra, mert korábban más forgalmazónál volt emiatt problémánk.