Új vetőgép segíti a gazdákat a precíziós mezőgazdaságban

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 29.

A Väderstad, a világ egyik vezető talajművelő és vetőgépgyártó vállalata, 2021. októberétől az új Spirit 600C InLine vetőgéppel bővíti kínálatát. A Spirit InLine-verziója a vetőmaggal együtt kis dózisú starter műtrágyát helyez a magbarázdába, így biztosítva a növény számára a gyors tápanyagfelvételt.

 

Spirit 600C vetőgép a Väderstadtól
A műtrágya a vetőmaggal egy sorba kerül, kis mennyiségben segíti a gyors fejlődést
(Fotó: Väderstad)

 

A Spirit 600C InLine nagy kapacitású, nagy pontosságú tápanyag-kijuttatást tesz lehetővé

Az InLine rendszer lehetővé teszi, hogy a műtrágya a vetőmaggal egy sorba kerüljön. Ezáltal a csíranövény közvetlenül a csírázás után gyors fejlődésnek indul, ami lerövidíti a kelés idejét. Az InLine rendszer rendkívül előnyös, ha mérsékelt mennyiségű műtrágyával dolgozunk – mondja Magnus Samuelsson, a Väderstad koncepciófejlesztője.

A Spirit 600C InLine szeparált légellátással van felszerelve, ahol a műtrágya a vetőmagtól elkülönítve kerül kiosztásra. Ez megakadályozza, hogy az anyagok szétválogatódjanak a rendszerben, aminek akkor van jelentősége, amikor a magok mérete és súlya eltérő. A légáramlás intenzitása könnyen beállítható, ami biztosítja, hogy mind a vetőmagok, mind a műtrágya optimális pontossággal kerüljön lehelyezésre – mutatott rá Magnus Samuelsson a rendszer lényegére.

 

Rendkívül pontos és korróziómentes adagolórendszer

A műtrágya kijuttatása az elektromos hajtású Fenix adagolórendszeren keresztül történik, ez ugyanaz a rendszer, mint amit a vetőmag adagolásához használ a cég. A rotorban lévő osztott cellák és az adagolóegység ferde kilépése hatékonyan megakadályozza a pulzálást, így biztosítva, hogy minden növény pontosan ugyanolyan mértékben jusson műtrágyához.

Az új Väderstad Spirit 600C Inline 2021. októberétől kapható a többi vetőgépük mellett.

 

Väderstad
A Väderstad innovatív, rendkívül hatékony mezőgazdasági gépekkel és módszerekkel látja el a modern mezőgazdaságot
(Fotó: Väderstad)

 

Forrás: Väderstad Sajtóközlemény