fbpx

Hazai körülményekre nemesítünk

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 27.

A RAPOOL az elmúlt években a NÉBIH fajtavizsgálati rendszerébe a legtöbb fajtát delegáló nemesítőházak egyike volt. Fontosnak tartjuk, hogy a magyar viszonyok közé ajánlott hibridjeinket ne csak a saját kísérleteinkben figyeljük meg, hanem a NÉBIH is vizsgálja meg és a hazai körülményeknek megfelelőnek minősítse. 2020-ban a NÉBIH fajtaminősítő tanácsülésén 6 új RAPOOL-hibrid kapott állami elismerést.

Az állami elismerést a hazai piacra tavaly bevezetett DYNAMIC is idén kapta meg, amely a 2017–19-es vizsgálati időszak alatt kimagasló eredménnyel – a sztenderdek átlaghozamát több mint 12%-kal felülmúlva – nyert a kései érésű hibridek csoportjában (1. ábra). Kiemelkedő hozamát és termésstabilitását mutatja, hogy 2017-ben és 2018-ban 6 t/ha feletti átlaghozamot ért el a hibrid, terméstöbblete pedig 7%-kal volt magasabb a sztenderdek átlagához képest. A DYNAMIC beltartalmi értékei is kiemelkedőek, a NÉBIH vizsgálataiban 3 év átlagában 47%-os olajtartalmat mértek. Még 2019-ben is – amikor a száraz tavasz miatt az olajtartalmak jócskán elmaradtak a megszokottól – a DYNAMIC átlag feletti olajtartalommal rendelkezett (43%). Ezzel a hibriddel új sztenderdet teremtettünk, magasabb szintre emelve a hozamokat, a termésstabilitást és a beltartalmi elvárásokat.

A DUKE két vizsgálati év után már megkapta a hazai állami elismerést. A 2018/19-es szezonban az extrém őszi időjárás és az egyenlőtlen tavaszi csapadékeloszlás ellenére a hibrid több mint 4,4 t/ha terméshozamot ért el az öt vizsgálati helyszín átlagában. Ez több mint 10%-kal magasabb, mint a sztenderdek átlaga (2. ábra), maga mögé utasítva az Umberto és Arsenal hibrideket is. Beltartalmi értékeire sem lehet panasz, mivel mindkét évben a korai éréscsoportban a legnagyobb olajtermést adta. 2019-ben a legmagasabb olajtartalommal rendelkezett, 2018-ban is csupán a RAPOOL fajtajelöltjei előzték meg (3. ábra).

Mindkét újonnan elismert hibridünk rendelkezik a tarlórépa sárgaságvírusa elleni rezisztenciajelleggel, ami segítséget nyújt a meleg őszökön komoly problémát okozó levéltetvek károsítása ellen. A zöld őszibarack-levéltetű a tarlórépa sárgaságvírusa legjelentősebb vektora. A kártevő a fertőzött növényeken szívogatva, majd más növényre vándorolva terjeszti a kórokozót. A vírus fertőzése esetén gyakori az őszi káposztarepce leveleinek antociános (pirosas-lilás) elszíneződése, azonban a fertőzöttség biztos igazolása laborvizsgálatok elvégzésével lehetséges. Egyes források szerint a vírus képes akár 20%-os termésveszteséget is okozni. A levéltetvek továbbá szívogatásukkal gyengítik a növényeket, rontják áttelelőképességüket, ezért ellenük mindenképp érdemes védekezni.

Az ellenálló hibridek szöveteiben a víruskoncentráció lényegesen alacsonyabb a konvencionális hibridekhez képest. A vírusok szaporodásukhoz a növényi sejtekben található fehérjéket használják fel. Alacsonyabb víruskoncentráció esetén a sejtekből el nem vont fehérjék is hozzájárulnak a növények erősödéséhez, ami biztosítja a plusz vitalitást a növényeknek.

Hisszük, hogy az egyre nehezedő termelési körülmények között szükség van a genetikai megújulásra. Törekszünk arra, hogy mindig a legújabb tulajdonságokkal felruházott és a magyar termelési környezetben is kimagasló potenciállal rendelkező hibrideket biztosítsuk a termelők számára, ezzel is elősegítve gazdálkodásuk sikerét.

Pálffy András
termékfejlesztő
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu