fbpx

Végre! Érkezik a csapadék a Kárpát-medencébe

Írta: Kohout Zoltán - 2020 január 27.

A héten közelebb kerülnek az időjárási frontrendszerek hazánkhoz, így e héten több hullámban is érkezhet csapadék – adja hírül az OMSZ agrometeorológiai elemzése. Jövő hét csütörtökig főleg az ország déli részén akár 10-15 mm is hullhat, s várhatóan nem hó, hanem eső eshet. A változékonyság továbbra is jellemző lesz: egyaránt lehet számítani napsütésre és erős szelekre, majd a hét végétől felhősödésre. Komolyabb lehűlés azonban továbbra sem várható, ami ellentmondásosan értékelhető, hiszen ami a hiányzó hótakaró miatt kedvező, az az egyes kártevők áttelelése miatt problémákat okozhat. A nappalok hosszabbodása révén közben világos időszakok időtartama is nő: naponta durván 3, azaz hetente mintegy 20 perccel.

A talajok általánosságban csak a felszín közelében voltak fagyottak az elmúlt hidegebb hetekben, néhány centiméter vastagságban, miután 10 fokos hidegnél nagyobb sehol sem fordult elő. A nedvességtartalmuk alig változott az elmúlt időszakban, az ország döntő részén csaknem telített termőföldekről beszélhetünk, legfeljebb dél-keleten tapasztalható némi nedvességhiány. Az őszi vetések továbbra is jól telelnek, ősszel ideálisan megerősödtek, az egy évvel ezelőttinél sokkal jobb állapotban vannak. Eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna a növényi állományokban. Ugyanakkor a kártevőket és a különböző kórokozókat sem ritkította eddig kemény hideg – állapítja meg az OMS, amely javasolja a gazdáknak-gazdaságoknak, hogy az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket, a tíz percenként frissülő radar-adatok mellett az előrejelzéseket is figyelemmel kísérni.

A hideg és a csapadék már csak azért is elkelne, mert mindkettőnek a hiánya, továbbá a hőmérséklet ingadozása károkat okozhat mind az állattartási, mind a növénytermesztési szektorban. Számos gazdaság attól tart, hogy bár eddig az őszi vetések nem károsodtak, a hőingadozás kárt tehet a gyökérzetben, ha pedig hótakarós védelem nélkül éri egy keményebb fagy az állományt, akár kiterjedt károk is keletkezhetnek.