fbpx

2024-ben is a talajok védelme az elsődleges célunk!

Írta: Agrárágazat-2024/1. lapszám cikke - 2024 január 07.

A Magyar Talajvédelmi Szövetség eredményes évet zárt 2023-ban, amelyben ismét bizonyítottak a talajoltó baktériumkészítmények. A fő fókusz számunkra továbbra is termőtalajok védelme.

Évértékelés

A 2023. évben különösen sok tevékenységet végzett a Magyar Talajvédelmi Szövetség. Januárban az AGROmashEXPO rendezvényén szakmai kerekasztal-beszélgetést szervezett, „Kincsünk a termőföld – Mikrobiológiai termékek az AÖP támogatásban” címmel. Majd tavasszal nagy sikerű informatív online kampány zajlott az AÖP népszerűsítése érdekében a különböző kedvelt agrárportálokon. A termőtalajaink védelme érdekében a közös szakmai gondolkodás és cselekvés megalapozására együttműködési szerződést kötött a Szövetség a Magyar Talajtani Társasággal. Augusztusban pedig a FarmerExpo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár szakmai programjában „A Gazdaságos tápanyag-utánpótlás másként” című Növénytermesztési Kerekasztal-beszélgetésen vett részt. Az edukáció jegyében immár második éve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen agrármérnök hallgatóinak féléves tantárgyi oktatását vállalták a Szövetség tagjai, mely nagy megtiszteltetés volt. A gazdálkodók, szakemberek és érdeklődő növénytermesztők egész évben olvashatták az agrárszaklapokban és az online felületeken megjelenő cikkeket, melyek a talajról, talajéletről, mikrobiológiai termékekről, környezetbarát technológiákról és minden olyan tudásanyagról, információról szóltak, melyek fontosak a termőtalajainkkal kapcsolatban.

Novemberben pedig online konferenciát tartottunk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium bevonásával, ahol az AÖP első éves tapasztalatairól és a várható kilátásokról beszélgettünk. Év végén megérkezett a jelentés a Szövetség tagjainak mikrobiológiai termékeivel végzett ez évi kísérletekről, amiről a következőkben, röviden, beszámolunk.

Vizsgálat a talajoltó baktériumkészítményekkel

A NÉBIH és a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége már 7. éve folytat közös kisparcellás, ellenőrzött vizsgálatokat a talajoltó baktériumkészítményekkel. Különböző növénykultúrákban történtek a kísérleti beállítások, így kukoricában, tavaszi árpában, szójában, őszi káposztarepcében, őszi búzában, napraforgóban. A 2023. évben ismét a tavaszi árpa volt a tesztnövény. A vizsgálat Baranya vármegyében, Szalántán, Ramann-féle barna erdőtalajon történt. A talaj savanyú kémhatású (pH KCl: 4,32) és közepes humusztartalommal (humusz: 1,43 m/m%) rendelkezik. Aranykorona-értéke: 14,8. A foszfor és kálium tekintetében jól ellátott, nitrogénből közepesen. A beállított 4 ismétléses vizsgálatban 6 különböző márkájú talajoltó baktériumkészítmény, 2 kontroll parcella és egy standard kontroll szerepelt. A standard kontroll parcella +50 kg/ha nitrogénműtrágyát kapott. A kísérlet során több paramétert mértek. Az alábbiakban ismertetjük az eredményeket. Már a kelésszámban is jól látható volt a készítmények hatása. A talajbaktériumok minden kezelés esetében magasabb tőszámot produkáltak, mint a kezeletlenek vagy a standard (0,8–1,4%). Az F-próba P10%-os szinten szignifikáns volt.

A növénymagasság tekintetében a kezelt parcellák 1,8–3,2%-kal múlták felül a kezeletlen kontroll eredményét. A kalászonkénti szemszám átlagosan minden kezelt parcellán nagyobb volt, mint a kezeletlen területeken.

Az ezermagtömeg-értékek is magasabbak voltak a talajoltott parcellákon. A kalászonkénti szemszám és az ezermagtömeg-értékeinek eredőjeként az átszámolt hektáronkénti termésmennyiség is magasabb volt a talajoltó baktériumkészítményeket kapott területeken, mint a két kezeletlen kontroll parcellán (lásd 1. grafikon).

A 7 éve tartó tartamvizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a mikrobiális készítmények használata pozitív hatással van többek között a termésátlagok alakulására is (lásd 2. grafikon).

A mikrobiológiai készítmények használata a vizsgálatban nemcsak a vetés előtt történt meg, hanem a teljes technológiát alkalmazták, vagyis a szakszerű szárbontás is megtörtént a mikrobiológiai bontó termékekkel. Az eredmények alapján nemcsak a terméstöbblettel, hanem az egyéb vizsgált paraméterek tekintetében is jótékony hatással számolhatunk. A vonóerőmérések pedig azt mutatták, hogy a talajoltó készítmények több éves használata után a talajszerkezet megváltozott. A termőtalaj könnyebben művelhetővé vált, ami gázolaj-megtakarítást jelentett.

Világviszonylatban és Magyarországon is romlanak a termőtalajok. Magyarország nemzeti kincsének 40%-a a talaj. A talajélet alapját képező mikrobák száma nagyságrendekkel csökkent az elmúlt évtizedekben. A legfrissebb európai uniós felmérések szerint Európa termőtalajainak közel 70 százaléka kisebb-nagyobb mértékben leromlott állapotú. Magyarországon talajaink 30–50 százalékot veszítettek a termőrétegből az utóbbi 40–60 évben!

Nagyon gyors a degradáció, az erózió, a szerkezeti romlás, a tápanyag-szolgáltató képesség csökkenése. Európában a termőtalajok 60–70, a magyar szántóföldek közel 90%-a érintett degradációban, a túlművelés okozta leromlásban szerkezeti és biológiai értelemben egyaránt. A klímaváltozás okozta káros hatások még jobban felgyorsítják a talajromlási folyamatokat.

Az Európai Unió a problémákat látva a következő, úgynevezett Green Deal célkitűzést fogalmazta meg: Európa váljon klímasemlegessé 2050-re, és minden környezeti terhelés a legkisebb szintre csökkenjen. A mezőgazdaság mellett a gazdasági élet minden területére fogalmaz meg stratégiai elvárásokat, és tűz ki célokat.

A „Farm to Fork” stratégiát („Termőföldtől az asztalig”) 2030-ig kell elérnünk. A növényvédőszer-felhasználást 50%-kal kell csökkenteni. Az ökológiai gazdálkodásba vont területek arányának 25%-ra növelése elvárás. Magyarország jelenleg 6%-nál tart.

A műtrágya-felhasználás 20%-kal való csökkentése a cél, bár az EU-s országok különböző mértékű műtrágya-felhasználása miatt még most sem tudjuk, hogy hazánkra érvényes lesz-e ez a mérték.

Az AÖP támogatási rendszerben választható jó gyakorlatok is a talajvédelmet szolgálják. A Magyar Talajvédelmi Szövetség szakmai tudásával, mikrobiológiai termékeivel minden évben igyekszik tenni azért, hogy felismerjük és tegyünk a talajaink megóvásáért, és segítsük, támogassuk a gazdálkodókat a termőtalajok védelmében és a talajélet növelésében. Reményekkel telve és bizonyára sok leküzdésre váró nehézséggel és megoldandó problémával nézünk majd szembe a 2024. évben.

Az alábbi idézettel zárva a sorokat, áldott évet, jó egészséget és szép eredményeket kíván minden kedves Gazdálkodónak és Olvasónak a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége.

„Mostantól fogva, amíg a föld áll, nem szűnik meg a vetés és az aratás, a hideg és a meleg, a nyár és a tél, a nappal és az éjszaka.” Teremtés könyve 8,22