fbpx

Tényleg összeesküvés áll a madárinfluenza-károk mögött

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 06.

Miközben a világon gyorsan nő a brojlercsirke-előállítás, és egyre nagyobb a kereslet a baromfihúsra, egyre nagyobb a madárinfluenza-járványok okozta fenyegetés. A vírus-altípusok egyre fertőzőbbek és egyre nagyobb mortalitással járnak. Egy tanulmány sajátos összeesküvést mutat ki ezen a téren.

Gyakorlati szempontok a biológiai biztonsághoz

A baromfiipar, különösen a brojlergyártás létfontosságú a globális élelmezésbiztonság szempontjából, mivel a Közel-Keleten és Észak-Afrikában tartós kihívásokkal kell szembenéznie a légúti betegségek, különösen a H9N2 madárinfluenza miatt. Ez az altípus jelentős gazdasági veszteségeket és megnövekedett mortalitást okoz a brojlereknél, ezért szigorú biológiai biztonsági intézkedéseket igényelnek a fertőzés és a terjedés megelőzése érdekében. A hatékony gazdaságirányítási stratégiák (hőmérséklet-szabályozás, levegőminőség, alomkezelés) létfontosságúak a fertőzésnyomás csökkentésében – áll egy új tanulmányban.

Így érvényesül az összeesküvés

Az optimális hőmérséklet és páratartalom fontosságát részletezni sem kell, ám a rossz levegőminőség súlyosbítja a légúti fertőzéseket, növeli a madarak fogékonyságát. Ugyancsak fontos a jól kezelt alom, ami minimálisra csökkenti a kórokozók elszaporodását, csökkenti a légúti fertőző betegségek kockázatát. Szintén befolyásolja a mikroklímát és hatással van a madarak egészségre az elhelyezési sűrűség. A tanulmány „kölcsönös összeesküvésnek” nevezi, amikor a kórokozók, például a H9N2 és más kórokozók szinergikus kölcsönhatásba lépnek, és ez fokozza a betegség elleni küzdelem nehézségeit.