fbpx

Bizony, nagyon közeleg az e-Gazdálkodási Napló határideje!

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 06.

…de azért vannak fontos könnyítések. Íme!

Először is a legsürgősebb: egyre közelebb a gazdálkodási napló és a permetezési napló benyújtásának határideje: az érintetteknek 2024. január 31-ig kell feltölteniük évközi adataikat az eGN rendszerébe. A Nébih összesen mintegy 140 000 napló beérkezését várja. A kapkodás és rendszer túlterhelésének elkerülése érdekében a hivatal javasolja, hogy mielőbb kezdjék meg az adatbetöltéseket. A eGN-nel kapcsolatos kérdéseket továbbra is az [email protected] címre küldhetik a gazdálkodók.

Gyorsul, egyszerűsödik a kitöltés

Ugyanakkor könnyebb lesz a munka az elektronikus Gazdálkodási Naplóval (eGN), miután az évek közötti másolás lehetőségével bővül az eGN rendszere. A már felvezetett adatok következő évi naplóba történő átmásolásával jelentősen gyorsabb és egyszerűbb lesz a kitöltés a több táblával rendelkező gazdálkodók számára. Az ún. évek közötti másolás lehetőségével az egyes táblák teljes adatköre néhány gombnyomással átemelhetővé válik anélkül, hogy az adatokat újra, egyenként meg kellene adni. Az átmásolt elemek szerkeszthető állapotban kerülnek az új naplóba, így véglegesítés előtt szükség szerint még módosíthatóak. Lényeges, hogy a táblák alapadatait egy „bázis” évben mindenképp rögzíteni kell az eGN-ben. Ezt követően azonban – az új funkciónak köszönhetően – már csak akkor kell újra felvezetni a rendszerbe, ha az alapadatokban változás történt az előző évhez képest, például a terület méretében. Az évek közötti másolás során először a termőhelyet kell átemelni. Miután ezt megtörtént, a felhasználó eldöntheti, hogy

a hasznosítást,
a hasznosítást a műveletekkel,
a műveletet önállóan, vagy

a műveletet a kapcsolt alműveletekkel együtt szeretné átmásolni. Minderről részletes útmutató is a felhasználók rendelkezésére áll.

Fontos különbségek, egyszerűbb hibajavítás

Fontos viszont, hogy az évek közötti másolás és az örökítés két jelentősen eltérő funkció! Utóbbi használatával ugyanis az átmásolt sorok módosítására már nincs lehetőség. Az örökítés azoknak praktikus, akiknek a táblája nem változik évről évre. A funkció a művelet áthozását nem teszi lehetővé, újdonság azonban, hogy ezentúl a termőhelyek örökítésével együtt a korábbi év hasznosítása is létrehozható a segítségével.

Az évek közötti másolás mellett több új – hibajavítást és a rendszer gyorsítását szolgáló – funkciót is élesít a Nébih. Többek kötött a lapozásos megjelenítés gyorsabb oldalbetöltést tesz majd lehetővé. További segítség, hogy a jövőben több jellemző alapján is lehet szűrni a táblákat. Emellett a rendszer ezentúl sárga kiemeléssel jelölni azokat az újonnan rögzített, vagy módosított táblákat, amelyek adatait még nem adta be a felhasználó.

Az eGN-nel kapcsolatos más írásaink itt és itt olvashatók.

(forrás: Nébih)