fbpx

Éjszaka a táblán: már megvan, mi jön a LED-lámpák után!

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 06.

A LED-lámpák sok előnyükkel valósággal forradalmasították a mezőgazdasági gépek külső és belső világítását: takarékosak, tartósak, ergonomikusak és a többi. Most már megvan a holnap LED-világítástechnológiája is, a neve: OLED…!

LED világítás traktor

Már a LED is szuper megoldás volt

A mezőgépek – traktorok, betakarító- és permetezőgépek, rakodók – fülkén belüli, sőt, gyakran azon kívüli világítására az egyik legjobb megoldás a LED-fényforrás. Ezek egyik fő előnye, hogy 40%-kal kisebb az energiaigényük, mint a hasonló fényerősségű hagyományos fényforrásoké. További nagy előnyük, hogy ütésnek, rázásnak jól ellenállnak, élettartamuk 10-20 fokos környezetben akár 100 ezer üzemóra is lehet, karbantartásmentes, bárhol használható, beépítése pedig rendkívül variálható a formák, kivitelezési lehetőség szempontjából.

Az OLED akár a gép fülketetején is elterülhet

A jövő fényforrása mégis várhatóan az OLED (Organic Light-Emitting Diode, azaz szerves fénykibocsátó dióda), amelynek működési elve hasonló a LED-hez, de az OLED esetében egyes szerves anyagok papírvékony félvezető rétegein keresztül valósul meg a fénykeltés, néhányvoltos egyenfeszültség hatására. Az OLED-del nagy felületen sugárzó lámpa készíthető, és a hordozó szalag hajlékony, anyaga akár átlátszó is lehet. Így aztán például akár egy traktor vagy rakodó fülkéje nagy felületű tetejének üvegére is feltelepíthető, csaknem árnyékmentes világítást biztosítva.

A korszerű mezőgép-megvilágítási technológiákról bővebben ír laptársunk, a GÉPmax következő száma.