fbpx

Czerván: a tavalyi növekedésében jelentős volt a mezőgazdaság súlya

Írta: - 2014 február 20.

Tata, 2014. február 18., kedd (MTI) – A tavalyi GDP növekedésben jelentős szerepe volt a mezőgazdaságnak, az első háromnegyed éves adatok alapján közel 22 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye és a külkereskedelmi aktívum felét várhatóan a mezőgazdaság adja majd – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden tatai sajtótájékoztatóján, az agrárkamara fóruma előtt.

A mezőgazdaság helye a nemzetgazdaságban, 1995-2012 A mezőgazdaság részaránya: a foglalkoztatásban, a bruttó hazai termék (GDP) termelésében, a beruházásban

Czerván György hozzátette, az idei átmeneti év nem hoz változást a támogatások rendszerében, könnyítés azonban, hogy az előlegfizetéshez már nem kell brüsszeli engedélyt kérni, a kifizetések a szokott módon, október 16-tól rendben megkezdődnek.

A 2015-től működő új támogatási rendszerben kötelező elemként megjelenik a környezetvédelmi szempontok érvényesítése, az úgynevezett zöldítés. Ehhez kapcsolódik a közvetlen támogatás 30 százaléka, mintegy 77 euró hektáronként.

Új elemként jelenik meg a fiatal gazdák támogatásának lehetősége, illetve Magyarország önként vállalt módon vezeti be a termeléshez kötött támogatások rendszerét és a kisgazdaságok egyszerűsített támogatási rendszerét – fejtette ki.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kiemelte, hogy a falugazdászi hálózat átvételével megkezdődött az egységes gazdatámogató rendszer kiépítése, amely felöleli a szaktanácsadás, a szakképzés, az innováció és a pályázat menedzsment területét. Várhatóan a kamarához kerül majd a közös agrárpolitika második pilléres támogatásainak elosztási rendszere, a pályázható támogatások köre.

Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár kiemelte, hogy a kormányzat minden eszközzel segíteni kívánja a mezőgazdaságból élőket, ezért törölték el már a ciklus elején a mezőgazdasági vontatók közlekedését korlátozó rendszert, illetve bevezették, hogy a gazdáknak betakarítás idején a saját eszközzel végzett telephelyre történő beszállításnál nem kell útdíjat fizetni.

Czunyiné Bertalan Judit, Komárom-Esztergom megye kormánymegbízottja szólt arról, hogy zökkenőmentesen zajlott a falugazdász hálózat átadása az agrárkamarának és a kormányhivatal felkészült a földforgalmi törvényt és az élelmiszerbiztonságot érintő változásokból adódó feladatokra.

Bencsik János (Fidesz-KDNP), Tatabánya országgyűlési képviselője kiemelte, a Vidékfejlesztési Minisztérium együttműködést kötött a tatabányai Edutus Főiskolával a minőségi élelem-előállítás és a falusi turizmus fejleszthetősége érdekében. A munkában a főiskola támaszkodik a mezőgazdasági képzést folytató a tatai Jávorka szakközépiskola tapasztalataira.

MTI 2014. február 18.