fbpx

Járvány: rendkívüli intézkedések jönnek?

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 27.

Próbálj meg lazítani!

Március 25-én először egyeztetett videokonferencián egymással az EU 27 tagállamának mezőgazdaságért felelős minisztere a járvány okozta negatív hatások kezeléséről. A mezőgazdaságért felelős magyar államtitkár az élelmiszerellátás folyamatossága és a mezőgazdasági termelők pénzügyi stabilitása mellett foglalt állást. Feldman Zsolt szerint az európai gazdák a rendkívüli helyzet ellenére is biztosítani tudták az EU lakosságának élelmiszerrel való ellátását, de azonnali, uniós szintű segítséget kell számukra nyújtani, hogy ez a stabil áruellátás ne változzon: például lazítani kell a meglévő támogatások odaítélésének és az ellenőrzések szabályain, és rendkívüli pénzügyi támogatást kell napirendre venni.

Elnézést kérnek

A videokonferencián az is felmerült, hogy a gazdák október 16-a előtt megkaphassák a területalapú támogatások előlegét a szokásosnál magasabb összegben. Ez elősegítené az agrárium fizetőképességének fenntartását, ami a lánctartozások megelőzése miatt különösen fontos most a likviditás fenntartásához. Az EU agrárpolitikusai azt is hangsúlyozzák: fontos, hogy ne álljanak le a beruházások. Elhangzott még, hogy az EU eltekinthetne bizonyos korábban vállalt kötelezettségek teljesítésétől (például a pályázati vállalásokban szereplő foglalkoztatotti létszám stb.) – ám ehhez a vidékfejlesztési program gyorsított eljárásban történő módosítására van szükség.
A találkozón Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős uniós biztos ígéretet tett a szükség szerint kidolgozott javaslatok, rendkívüli uniós intézkedések bevezetésére. Ezek között szerepelhetnek még rendkívüli piactámogatási intézkedések az uniós költségvetés tartalékaiból, továbbá a termelők de minimis támogatásának emelése.