fbpx

Agrárium: ez talán a legnagyobb fenyegetés

Írta: Kohout Zoltán - 2020 március 24.

Noha pár napja is azt írhattuk, hogy a világjárvány idején a mezőgazdaság relatíve a legkevésbé kitett a legrosszabb következményeknek, egy tényező biztosan van, ami a különös óvatosságra kell intse az ágazati és államigazgatási döntéshozókat!

Válságálló…

Az agrárágazat nagy része szerencsére kevéssé függ az alapanyagimporttól, és bár elkerülhetetlen a fogyasztás visszaesése mind a kukorica, mind a búza szegmenseiben, de az ágazat nincs kitéve súlyos fenyegetésnek – idéztük lapunk szakértő-elemzőjét (a teljes elemzést lásd az Agrárágazat április elején megjelenő, friss számában!). Ugyanakkor az MTI nemrég napvilágra hozta az Opten kutatóintézet elemzését, amely egy más irányú fenyegetésre hívja fel a figyelmet.

…, de érzékeny is

A céginformációs vállalat szerint máris több tízezer cég (ami csaknem 1,3 millió alkalmazottat érint) kockázati besorolása romlott, ami – vagyis a fizetőképtelenné válás – a pénzügyileg stabil cégeket is nehéz helyzetbe sodorhatják, ezért felértékelődött a fizetőképesség ellenőrzése. A kilátások a járvány lefutásától és a kormányzati intézkedésektől függhetnek. Miközben a hosszúlejáratú kötelezettségeken belül országosan a hitelek aránya 16,3%-os, az átlagot éppen a mezőgazdasági szféra haladja meg leginkább: csaknem 70%-os arányával.

CÍMKÉK agrárium