fbpx

Élénkül a kivitel, gyorsan nő a búza ára a szomszédban

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 17.

Minél inkább megerősödnek az exportlehetőségek és a kivitel logisztikája, annál több termény vándorol ki az országból, így logikus, hogy emelkedik a búza ára.

gabona tároló
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zolt

Nő az export, nő az ár

Ukrán sajtóközlések szerint az ukrán malmok többsége a december derekán is folytatja az áremeléseket. Ez elsősorban annak tulajdonítható, hogy keresleti piac van – a gazdálkodók visszafogják az értékesítést, a feldolgozók és az exportcégek között emiatt felerősödik a verseny a gabonaterményekért. Ebből ered a gabonaárak fokozatos emelkedése az exportpiacon. Az áremelkedés egyelőre nem drámai, 100-200 hrivnyás: december 13-tól a 2. és 3. osztályú búza ajánlati árai leggyakrabban 6000-7300 UAH/t (egy ukrán hrivnya 9,5 forint), illetve 5500-6700 UAH/t között mozognak.

Az ukrán Állami Vámszolgálat adatai szerint december 13-ig Ukrajna 14,7 millió tonna gabonát és hüvelyeset exportált, ebből 1,6 millió tonnát a tél első hónapjában. Tavaly – igaz, akkor még „csak 10 hónapja terhelte az országot az orosz agresszió – az összes export 20 millió tonna volt, a december közepéig kiszállított mennyiség pedig 2,1 millió tonna.

Litvániától a törökökön át Bulgáriáig

Az ukrán exportaktivitás jelentősen élénkül – adják hírül az ottani források. Litvánia heti rendszerességgel indít konténervonatot Ukrajnába az áruforgalom gyorsításáért. Ukrajna és Törökország egy gabonával foglalkozó munkacsoportot kíván létrehozni, amelynek célja a mezőgazdasági együttműködés fokozása. Ugyancsak a mezőgazdasági termékekre vonatkozóan állapítják meg a jelentések, hogy stabilizálódott az Ukrajnából közúti szállítással történő kivitel. Igaz, itt nem nagy mennyiségekről: ebben a hónapban, december 11-ig 142 ezer tonnára becsülték a kiszállított mennyiséget, ami még kevesebb is, mint a novemberi 187 és az októberi 192 ezer tonna. A mezőgazdasági termékek napi határon áthaladásának átlagos mutatója decemberben 13 ezer tonna, szemben a novemberi 17 és az októberi 17,5 ezer tonnával. Közben javul a tehergépjármű-forgalom a lengyel és szlovák határon: előbbinél decemberben 3,4 tonnát tett ki a mezőgazdasági termékek napi átlagos mennyisége. És van még tovább is: az ukrán napraforgómag-exportőrök előkészítik a szükséges dokumentumokat ahhoz, hogy engedélyeket kérjenek olajos magvak Bulgáriába szállítására.