fbpx

Ételízesítők és öntetek terén is változnak a fogyasztói igények

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 21.

A különleges ízek és a mentes megoldások uralják az ételízesítők és öntetek piaci növekedését, derül ki a Packed Facts jelentéséből.

ételízesítők

Az ételízesítők és öntetek a fogyasztók szerint a kevésbé egészséges élelmiszerek közé tartoznak, így a piacnak komoly erőfeszítéseket kell tennie, hogy változtasson ezen a berögződésen. Ennek egyik megoldása a bio alapanyagok felhasználása, valamint a csökkentett só- és cukortartalmú termékek megjelenése.

A fogyasztókat folyamatosan érik újabb és újabb kulturális impulzusok (pl. utazás, nemzetközi éttermek ízei), amelyek a különlegesebb és egzotikusabb ízek iránti növekedett igényhez vezetnek: az Y generáció tagjai kifejezetten keresik a kalandos, fűszeres új ízeket.

A hezitáló fogyasztóknak segíthet, ha egy teljesen új termék helyett hagyományos terméket gondolunk újra. Ilyen megoldás lehet a wasabi, fokhagyma, gyömbér vagy retek ízesítésű majonéz, illetve Napon szárított paradicsomot tartalmazó ketchup.

A gluténmentes termékek iránti növekvő fogyasztói igény az ételízesítők és öntetek piacát sem kerüli el, olvasható a NAK cikkében.

A fogyasztók mesterséges összetevőkkel és a GMO-k fogyasztásának esetleges egészségügyi hatásával kapcsolatos aggodalmának fokozódásával párhuzamosan az élelmiszer-előállítók folyamatosan fejlesztik ki GMO mentes, bio alapanyagokat tartalmazó termékeiket.

A fogyasztókat a termék mellett egyre inkább érdekli az előállító fenntarthatósági politikája és hozzáállása. Emiatt számos terméken olvashatunk erre utaló részeket, valamint internetes bejegyzéseket is.

Az ételízesítők és az öntetek azon élelmiszerek közé tartoznak, amelyeket a diétázó és az egészséges életmódra törekvő fogyasztók elsők között iktatnak ki mindennapjaikból. A csökkentett zsír-, cukor- és kalóriatartalommal rendelkező termékek segíthetnek a további mérséklésben. Mindemellett további kedvező megítélést jelenthet a só és a tartósítószerek mennyiségének csökkentése, a mesterséges összetevők teljes kiiktatása is.