fbpx

Látogasson el Ön is a Sörmustrára!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 március 21.

Az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az agrártárca kiemelt partnere a jelenleg 54 főzdét tömörítő Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE), ami a sör, illetve a kulturált alkoholfogyasztás népszerűsítése érdekében számos fesztivált rendez. Ezek közül a legjelentősebb a Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra.

sör

A sörgyártás az elmúlt évtizedek fúziói és felvásárlásai nyomán a világ egyik legkoncentráltabb ágazatává vált, adta hírül az MTI. A magyar sörgyártásban 4 közepes és nagyvállalat, valamint számos kis és mikro vállalkozás van jelen: 2017-ben a négy legnagyobb szereplő együttes teljesítménye adta az ágazat árbevételének közel 95, az exportárbevétel közel 98, valamint a foglalkoztatás 86 százalékát.

A kisüzemi sörfőzdék száma a 2013-2017 közötti időszakban mintegy 70 százalékkal nőtt, s árbevételük több mint háromszorosára bővült. Ebben az időszakban az üzemi nyereség háromszorozódott, és az adózás előtti nyereség is közel duplázódott. Emellett a foglalkoztatottak számában 50 százalékos emelkedés történt.

Az egyesület sörversenyére eddig 9 országból 85 főzde küldte el sörét, ismertette Gyenge Zsolt, a KSE elnöke. A gödöllői verseny kísérő rendezvénye a Sörmustra, ahol 40 hazai kisüzemi sörfőzde mintegy 80 fajta sörével várja a látogatókat április 12-én és 13-án.