Bezárás

Több mint 80 milliárd forint összértékű beruházások

Írta: Barna Ferenc - 2021 november 10.

Védett területeinkre és értékeinkre egyedülálló és pótolhatatlan örökségként kell tekintenünk. Hazánk genetikai sokféleségének megőrzése közös feladatunk, ennek felelőssége egyrészt a nemzeti parkokra hárul – hangzott el a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Kőmagtári Tábla Állattartótelepének átadásán, mely 1,4 milliárdos beruházásból valósult meg.

 

Magyar szürke szarvasmarha
Beruházás átadása Dévaványán (Fotó: AM, Sajtóközlemény)

 

320 ezer hektáron, 200 egyedi fejlesztés

Az elmúlt 10 évben Magyarország addig soha nem látott mértékben valósított meg természetvédelmi beruházásokat. A több mint 80 milliárd forint összértékű, döntően nemzeti park igazgatóságok által megvalósított, mintegy 200 egyedi fejlesztés révén, összességében csaknem 320 ezer hektárnyi területen javították, illetve javítják az élőhelyek állapotát, és biztosítják a természetvédelmi kezelés, őrzés, monitorozás és bemutatás infrastrukturális feltételeit – mondta Nagy István agrárminiszter.

 

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI)

Hazánk hetedik nemzeti parkja 1997-ben jött létre, területe meghaladja az 52 ezer hektárt, melyből csaknem 6 és félezer hektár tartozik a fokozattan védett kategóriába. A KMNPI magyar szürke szarvasmarha állományának létszáma meghatározó, több mint 2700 egyeddel gazdálkodik, ezzel messze megelőzi a többi igazgatóság állományát.

Szintén itt található az igazgatóságok közül a legnagyobb cigája juh állomány 533 darab állattal.

Az extenzív legeltetéssel történő aktív természetvédelmi kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy a pannon szikes és mocsaras élőhelyek, pusztai területek hosszú távú fenntartását biztosíthassuk és megőrizhessük.

 

Szürkemarhák
A dévaványai téli szálláshely (Fotó: AM, Sajtóközlemény)

 

A téli szálláshely

A Kőmagtári Tábla Állattartótelep a magyar szürke szarvasmarha és házi bivaly dévaványai állománya részére biztosítja a téli szálláshelyet. A beruházás a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretéből, csaknem 1,4 milliárd forintból valósulhatott meg.

A fejlesztés eredményeképpen, a puszták belső területein található korábbi téli tartási helyek kiválthatóak lettek, így azok a továbbiakban nyári tartási helyként funkcionálnak.

 

Forrás: AM, Sajtóközlemény