fbpx

Újra betört a madárinfluenza, eddig 140 ezer áldozat

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 10.

A tavalyi, majdnem 10 millió állat kiirtásához vezető járvány után Japánban ismét fertőző gócra bukkantak a hatóságok.

madárinfluenza Japán

Leáll az export, kezdődnek az irtások

A nyugat-japán Higashikagawában az idei kora téli szezonban először észlelték a madárinfluenza kitörését – jelentette a Reuters. A magas patogenitású vírus az ország északkeleti részén található baromfitelepen ütötte fel a fejét. Eddig 143 ezer tojót irtottak ki az Akita prefektúrában található Yokote város farmján. A hírügynökség idézte a szakminisztériumot, ahol elrendelték a 10 km-es tiltott zóna kijelölését. Ezzel egyidőben Japán átmenetileg felfüggesztette a csirkehús és a tojás exportját minden régióból. A japán mezőgazdasági vezetés azt is bejelentette, hogy a jelenlegi helyzet alapján nem fenyeget a madárinfluenza emberre való átterjedése csirkehús vagy tojás fogyasztása révén.

Emberek is fenyegetettek

Ez utóbbi információ azért is érdemel figyelmet, mert nemcsak az oroszoknál, hanem Kínában is előfordulnak madárinfluenzával való megfertőződések. Bár az óriásállam és a világ lassan kilábal a COVID-19 világjárványból, csak idén Kínában 21 emberi fertőzésről (H5N6 altípus) tettek jelentést az Egészségügyi Világszervezetnek. (Tavaly ez a szám megállt 5-nél, igaz, hatan meghaltak meg, és többen súlyosan megbetegedtek.) Az elmúlt napokban és hetekben madárinfluenza-járványt jelentettek Európában, a legutóbbi fertőzési helyszínek a lengyel gazdaságok, összesen 650 ezer baromfit érintően.

Az állomány harmada érintett

Visszatérve Japánra: ott tavaly volt az eddigi legrosszabb téli influenza-szezon. Majdnem 10 millió csirkét selejteztek le, és az ország prefektúráinak több mint egyharmada érintett. A japán mezőgazdasági minisztérium szerint 181 millió tyúkból és 140 milliós brojlerállományból áll a tojóállomány.