fbpx

Madárinfluenza: már a bolti árutól is félnek az orosz vevők

Írta: Kohout Zoltán - 2021 március 26.

Oroszországban már közleményben nyugtatgatják a tömeget arról, hogy a bolti baromfi-élelmiszerek biztonságosak. Azóta romlik a közbizalom, hogy télen épp az oroszoknál terjedt át emberre a madárinfluenza.

madarinfluenza

 

Oroszországban a közbizalom

Az Orosz Baromfitermelők Szövetsége (NUPP) kényszerült rá, hogy közleményt adjon ki, amelyben biztosítja a nyilvánosságot, hogy az élelmiszerboltok baromfitermékei biztonságosak a fogyasztók számára. A nyugtatgatásra azóta van szükség az oroszoknál, hogy februárban a madárinfluenza (H5N8) átterjedt a madarakról az emberekre. Az első esetben egy dél-orosz baromfitelep 7 dolgozója fertőződött meg a decemberi járvány következményeként. Oroszországban a szovjet idők óta hagyománya van a közérdeket, a közbiztonságot érintő negatív hírek elhallgatásának. Elég csak a csernobili atomerőmű katasztrófára gondolni, amikor nemcsak a külföldi sajtó, hanem saját, közvetlen életveszélyben lévő polgáraik előtt is tagadták történteket és a veszély nagyságát. Mivel a lakosság sokszor nem hisz a hatóságoknak, a félelmek hatással lehetnek a fogyasztásra, így a mezőgazdaság ágazataira is.

 

madarinfluenza

 

Nem tartották be az előírásokat

Az orosz fogyasztói egészségügyi felügyelet már március 12-én aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új vírustörzs tovább mutálódhat, ami emberről emberre terjedhet.  Az orosz baromfitenyésztők is figyelmeztettek, hogy a fertőzéssel kapcsolatos aggodalmak hatással lehetnek az ország baromfifogyasztására. A NUPP szerint a brojlerhúst és más baromfitermékeket megfelelően előkészítve biztonságos fogyasztani. – Egyetlen fertőzött madár sem jutott be az élelmiszerláncba, és a fogyasztók bízhatnak a baromfihús biztonságában. Biztonsági garanciák vannak érvényben az ügyfelek biztonságának biztosítása érdekében” – állítja a NUPP. A bizalomnak nyilván az sem tesz jót, hogy az érintett gazdaság dolgozói maguk is az egészségügyi előírások be nem tartása miatt fertőződhettek meg, sőt, a gazdaság sem felelt meg az egészségügyi előírásoknak.

 

Fotó: Horizont Média/archív