fbpx

Covid után új fenyegetés: átlépte a határt a madárinfluenza

Írta: Kohout Zoltán - 2021 február 21.

Megtörtént az, amitől sokan féltették az emberiséget: átlépte a fajok közti határt, és az embert is megfertőzte a madárinfluenza új típusa.

 

madarinfluenza

 

Korábban már tudták

A H5N1 kódjelű madárinfluenza-vírusról már korábban bebizonyosodott, hogy emberre is át tud terjedni, de eddig sosem volt rá (bizonyított) példa, hogy ez megtörténjen. Most igen: Dél-Oroszországban hét emberre átterjedt az A(H5N8) típusú új madárinfluenzajelentette be az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet. A vírus genetikai anyagát egy olyan baromfitelep alkalmazottjainál mutatták ki, ahol 2020 decemberében madárinfluenzát észleltek. Az orosz tisztifőorvos szerint az orosz hatóságok azonnal és rövid időn belül minden szükséges intézkedést megtettek az emberek és állatok védelmében, hogy a kockázatot a minimumra csökkentsék, így a kialakult helyzet nem fajult tovább. A betegség klinikai lefolyása mind a hét fertőzött esetében gyors és könnyű volt, szervezetükben a Vektor laboratórium szakértői felfedezték az immunválasz jegyeit.

 

madarinfluenza

 

Új fenyegetés

Noha az A(H5N8) átlépte a fajok közötti határt, az oroszok szerint az új típusú madárinfluenza-vírusnak emberről emberre való átterjedését mindeddig nem észlelték. Az orosz tisztifőorvos új fenyegetésről beszélt, és közölte, hogy az esetről szóló információkat átadták az Egészségügyi Világszervezetnek. Emellett a Vektor a nemzetközi GISAID adatbázisban közzétette az A(H5N8) genomszintű vírus-szekvenálásának adatait, azokkal a mutációkkal együtt, amelyek képessé tették a fajok közötti határ átlépésére.