fbpx

Nagykanizsáról indul a Darányi Terv sikereit bemutató országos road show

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 26.

Nagykanizsa, 2013. július 25., csütörtök (MTI) – Augusztus 3-án Nagykanizsán indul és további hat állomással folytatódik az az országos road show, amely a Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program segítségével megvalósult, mintegy 3000 milliárd forintos fejlesztéseket mutatja be – közölte a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgatója csütörtökön Nagykanizsán.

Mezőszentgyörgyi Dávid kifejtette: a mostani hétéves európai uniós költségvetési ciklusban mintegy 1300 milliárd forint forrás áll Magyarország rendelkezésére agrár- és vidékfejlesztési célokra.

Az összeg 90 százalékát már lekötötték – a ciklus végéig várhatóan nem marad elköltetlen forrás -, s ezek együttesen csaknem 3000 milliárd forint értékű fejlesztést tesznek lehetővé.

 

 

Nagykanizsáról indul a Darányi Terv sikereit bemutató országos road show

 

 

 

Példaként említette, hogy az Európai Gazdasági és Vidékfejlesztési Alapból származó támogatási keretből a mezőgazdasági termelők versenyképességét növelő beruházásokra mostanáig több mint 80 milliárd forintot fizettek ki.

Ezek a pályázatok elsősorban állattartó telepek korszerűsítését szolgálták.

Az 1300 milliárd forintos keretből együttesen 421 milliárd forint kifizetése történt meg eddig, s összesen 110 ezer pályázó részesült támogatásban.

Zala megyében ebből 14,6 milliárd forintot meghaladó támogatást folyósítottak 3526 gazdálkodónak, önkormányzatnak vagy civil szervezetnek.

Az első nagykanizsai rendezvényt követően Szekszárd, Hódmezővásárhely, Kisújszállás, Hatvan, Kunszentmiklós és Sárbogárd lesz a további állomás.

 

Zárásként szeptember végén Budapesten a magyar vidék napja elnevezésű rendezvénnyel zárul a programsorozat – jelezte a NAKVI főigazgatója.

Cseresnyés Péter, Nagykanizsa polgármestere (Fidesz-KDNP) a sajtótájékoztatón néhány zalai beruházást említve elmondta: a Darányi Terv forrásaira alapozva Kustánszegen felújították a kultúrházat, Bázakerettyén csapadékvíz-elvezető rendszert építettek ki.

Murakeresztúron szemléletfejlesztő zöld programokra adtak támogatást, Becsvölgyén egyebek mellett vállalkozói ismereteket és bionövény-termesztést oktattak, Letenyén pedig a Mura horvát és magyar oldalán élők kapcsolatait fejlesztették.

Hangsúlyozta, hogy a pályázati források a vidék értékeinek megőrzését és továbbadását szolgálják, s a Virágzó vidékünk elnevezésű road show ezekre az értékekre, eredményekre hívja fel a figyelmet.

Az augusztus 3-án Nagykanizsán induló országos rendezvénysorozat keretében a városban és környékén európai uniós forrásból megvalósult fejlesztéseket ismerhetik meg az érdeklődők, de a szakmai eredmények bemutatása mellett szórakoztató programokkal is készülnek a szervezők.

 

MTI 2013. július 25.