fbpx

Közel 20 milliárd forinttal támogatják a halgazdálkodást

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 03.

A magyar halgazdálkodás támogatásának és fejlesztésének alapját jelenti a következő években a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz elfogadása. Ezáltal összesen 53,9 millió eurónyi, azaz 20 milliárd forintnyi forrás biztosított az ágazat támogatására 2027-ig – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Hal a vízben
Így már adott a haltermelés támogatásának forrása (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Fenntarthatóság és a klímavédelem

Az Európai Bizottság a program kidolgozása során kiemelten fontosnak tekintette a fenntarthatóságot és a klímavédelmet, míg Magyarország a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetbe hozását is lényegesnek tartotta.

A kormány tehát a környezeti és versenyképességi szempontok egyensúlyára törekedett és végül a Magyarországnak járó halgazdálkodási támogatásról kedvező megállapodás születetett.

Cél az ágazat versenyképességének növelése

A MAHOP Plusz kiemelt célja a haltermelés és halfeldolgozás versenyképességének, valamint fenntarthatóságának innováció és digitalizáció révén történő növelése a környezetterhelés csökkentése mellett.

Az Európai Bizottság elvárásaival összhangban kiemelt szempont a klíma- és környezetbarát halgazdálkodási módszerek támogatása, a körforgásos gazdálkodás elvén alapuló módszerek részarányának növelése a termelési rendszereken belül, továbbá a vízi és vizes élőhelyek biodiverzitásának fenntartása, fejlesztése és a halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása is.

A MAHOP Plusz elfogadásának köszönhetően biztosított a támogatás a magyar halgazdálkodók részére a 2023-2027 közötti időszakban, és folytatódhat a magyar halgazdálkodási ágazat fejlesztése.

Forrás: MTI