fbpx

Ismét bizonyítottak a LEMKEN talajművelő gépek Mezőfalván

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 17.

Idén is hatalmas érdeklődés övezte az ország egyik legnagyobb agrárrendezvényét, a június első két napján sorra került NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-t, amelynek már tradicionálisnak mondható helyszíne a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldi terület volt. A LEMKEN Hungária Kft. rendszeres kiállítója a mezőfalvai agrárseregszemlének. Széles kínálatát idén számos géppel képviselte a rendezvény állógép-kiállításán, a gyakorlati bemutatón pedig két LEMKEN gép munkáját is összehasonlíthatták a versenytársakéval az érdeklődők.

Váltvaforgató eke
A magyar gazdák által legkedveltebb felszereltség a Diamant 16 váltvaforgató ekeszériánál az egyedülálló, 120 cm-es ekefejtávolság

A LEMKEN ekék a hazai felhasználóknál, a honi munkakörülmények között munkaminőség és megbízhatóság, illetve élettartam tekintetében egyaránt a legnagyobb elismertségnek örvendenek. A rendezvényen a gyártó széles váltvaforgatóeke-kínálatából a gyakorlatban a Diamant 16 széria mutatkozott be, amely 5 ekefejtől 9 ekefejig rendelhető, 100 vagy 120 cm-es ekefejosztással, 80 és 90 cm-es gerendelymagassággal, barázdában járó, illetve tarlón járó kivitelben. A magyar gazdák által legkedveltebb felszereltsége az egyedülálló 120 cm-es ekefejtávolság, amit szinte minden esetben kombinálnak egy emelt és erősített 90 cm-es gerendelymagassággal. A nagy átáramlási keresztmetszet lehetővé teszi az őszi munkálatok során, hogy szármaradvánnyal jelentősen borított területen is szinte egész szezonban eltömődés nélkül dolgozzon. Az ekegerendelyeken nincs hegesztés, így azok egyszerre rugalmasak, erősek és strapabíróak. Az összes főcsapágyhely üzembiztos, hosszú élettartamú radiális csapággyal van felszerelve. A Diamant 16 alapkivitelben rendelkezik kétoldali nyírócsavaros biztosítással. Az automatikus ekefej-biztosítás védi a nyírócsavart a sérüléstől, ha az egység kő vagy fagyökér alá szorulna. A Diamant T verziója hidraulikus ekefej-biztosítással van felszerelve.

rövidtárcsa
A LEMKEN Heliodor 9/600 KA kompakt rövidtárcsa Seed Hub köztes vetőgéppel felszerelve

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow gyakorlati bemutatóján számos versenytárs rövidtárcsa között bizonyította hatékonyságát a LEMKEN Heliodor 9/600 KA rövidtárcsa, amelyet Seed Hub köztes vetőgéppel felszerelve láthattak az érdeklődők munka közben. A következő növény mulcsba vetésekor fontos, hogy a nagy mennyiségű szerves anyagot és a kihullott gabonát intenzíven dolgozzuk be a talaj felső rétegébe. Az első tarlómegmunkálásnál a kapillárisokat is meg kell szakítani ahhoz, hogy a nedvességvesztést megakadályozzuk. A Heliodor 9 kompakt rövidtárcsa a laza és közepesen kötött talajoknál sekély tarlóhántáshoz, mulcsba vetésnél a magágy előkészítéséhez vagy eke után is egyaránt használható. A stabil laprugóelemeknek köszönhetően a Heliodor köves talajoknál is folyamatosan és eltömődés nélkül dolgozik, az 510 mm nagy, homorú tárcsák karbantartásmentes axiális kúpgörgős csapágyait speciális kazettás tömítés védi a por, szennyeződés és víz behatolásától. A SeedHub köztes vetőgéppel a LEMKEN különböző talajművelő gépekkel kombinálható másodvető gépet kínál. Ezáltal már a tarlóhántás közben kihordható a másodvetés, amivel munkaidő- és költségmegtakarítás érhető el. A Seed Hub 200 és 500 literes kapacitású tartállyal kapható.

Farkas Imre