fbpx

Madárinfluenza: nagy pénzekkel élesztgetik a baromfiágazatot

Írta: Kohout Zoltán - 2021 november 10.

Megadóztatják a behozatalt, extra támogatást adnak a beruházásokhoz és a járványban elszenvedett károk enyhítéséhez a baromfiágazatban. És most fontos figyelni egy határidőre is!

 

baromfi
Több országban is nagy erőfeszítésekre kényszerülnek a madárinfluenza miatt (fotó: Sky News)

 

Sokéves visszaesés a járvány miatt is

Idén az orosz baromfihús-termelés az utóbbi évek leggyengébb eredményét produkálja. Az Orosz Baromfitenyésztők Szövetsége az első félévi termelés visszaesését a 2021 eleji madárinfluenza-járvánnyal és a behozatali korlátozások miatti átmeneti keltetőtojás-hiánnyal magyarázza a visszaesést. A kormány ezért jelentős állami támogatást oszt szét a szereplők között. Az új tenyésztési projektekre szánt beruházások 20 százalékát támogatják, hogy visszaállítsa az ipart a növekedési pályára. Emellett a jövő évtől 5, 2023-tól pedig már 15 százalékosra emelik az importadót. Ezt viszont máris bírálják az ágazat szereplői, mert attól félnek, hogy ez tovább növeli a költségek így is gyorsan emelkedő anyagi terheit.

 

A horvátokat az EU segíti…

Hasonlóan támogatásra – igaz, az ő esetükben EU-segítségre – szorul a horvát baromfiágazat is, amelynek csaknem 3 millió eurós (bő 1 milliárd forintos) támogatására külön programot hagyott jóvá nemrég az Európai Bizottság. A koronavírus-járvány okozta veszteségek kapcsán megítélt támogatás célja, hogy mérsékeljék a baromfivágóhidak és a tojástermelők likviditáshiányát.

 

…de a programban bárki részt vehet

Az EU szóban forgó programjában egyébként minden, EU-tagállamban bejegyzett baromfivágóhíd vagy elsődleges tojástermelő részt vehet. Az egy kedvezményezettre jutó támogatás összegét a fagyasztott baromfiállomány 2019. és 2020. évi növekedése, illetve az április 1-től termelt tojások száma alapján számítják ki, de annak maximuma nem haladhatja meg az 1,8 millió eurót vágóhidanként és a 225 ezer eurót tojótyúk-tenyésztéssel foglalkozó társaságonként. Akit érdekel ez a tender, siessen: a pályázatokat idén, december 1-ig be kell nyújtani!