fbpx

Mauch-sikertörténet: ami még nincs, azt is legyártják

Írta: Agrárágazat-2023/09. lapszám cikke - 2023 szeptember 13. -Hirdetés

A gyors növekedés tette szükségessé az ausztriai központ bővítéses fejlesztését.

Trägner Wilfried és Roland Herrmann Mauch
Trägner Wilfried kereskedelmi vezető és Roland Herrmann ügyvezető igazgató a Mauch burgkircheni központjánál

Amikor 95 éve Karl és Max Mauch egy aixheimi műhelyben megalapította a Mauch Gmbh-t, talán nem is sejtették, hogy szűk száz éven belül Közép-Európa egyik legsokoldalúbb profilú gépgyártó és gépforgalmazó cége lesz az, amit létrehoztak. 

A növekedés különösen az utóbbi évtizedekben gyorsult fel, de a célkitűzés a kezdetektől sem változott: olyan eszközöket kívánnak a gazdák kezébe adni, amelyek nemcsak tartósak, de a legkülönfélébb felhasználási célra is alkalmasak.

bemutatóterem Roland Herrmann Mauch
A megújult épületben önálló bemutatóterem, adminisztrációs központ kapott helyet

Nyáron a Mauch ausztriai telephelyén ennek megfelelően új raktár- és kereskedelmi épületrészt avattak, amely a legkorszerűbb intralogisztikai technológiával szolgálja ki a gazdálkodókat. A Mauch egyébként hazánkban is aktív: 14 partnere az egész országot lefedő hálózattal képviseli a céghez tartozó Weidemann márkát.

Kezdettől a gazdák igényeire alapoznak

Ritkán látni a múlt és a jelen olyan szoros ötvöződését egy mezőgépgyártó és forgalmazó cég telephelyén, mint a Mauch GmbH & Co KG burgkircheni épületkomplexumában. Az idei nyáron befejezett bővítéses felújítás révén kialakított raktári és kereskedelmi terekben számos olyan gyári darab van, amit a márka szakemberei speciális kiegészítőkkel szereltek fel. Ez tükrözi a Mauch kezdettől követett üzletpolitikáját: a mezőgazdasági termelőkkel – növénytermesztőkkel és állattartókkal – való szoros együttműködés révén alakították ki profiljukat. Tapasztalták, hogy minden gazdaságban adódnak speciális igények, amikre a legkülönfélébb méretű, teherbírású és jellegű eszközök kellenek.

Ennek egyik legszembetűnőbb szegmense a Weidemann rakodóké. Ez a márka 1976-ban jelent meg a Mauch kínálatában: ekkor értékesítették az első Weidemann Hoftrac-ot. A Mauch ugyanis nemcsak alkatrészeket és gépeket gyártott, hanem ezeket forgalmazta is annak érdekében, hogy széles palettán, egy kézben összpontosított kínálattal szolgálhassa ki a gazdálkodók igényeit.

A burgkircheni központ 1992-től képviseli a Weidemannt, és ma már Románia, Horvátország mellett Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában és hazánkban is importképviseletet működtet. Az utóbbi évtizedekben felgyorsult növekedés révén Burgkirchen egyébként a francia Merlo teleszkópos rakodóinak is az ausztriai központja. A rakodógépek mellett természetesen a hagyományos termékek, a traktorok és a talajművelő eszközök sem hiányozhatnak a kínálatból. 

Amikor a forgalmazó egyben fejleszt is

Az ausztriai Mauch központi telephelye ugyanakkor nem csak forgalmazza a Weidemann rakodókat. Az említett gazdaközpontú szemlélet arra vezette a cég irányítóit, hogy kiterjedt kiegészítőeszköz-gyártással biztosítsák vásárlóiknak az egyedi igények kielégítését. Mivel a Weidemann rakodók felhasználási profilja rendkívül széles – állattartás, szántóföldi munkák, kertészetek, kommunális-, ipari- és turisztikai felhasználás – az egyedi sajátosságok más és más adaptert, kiegészítő eszközt igényelnek. Az osztrák gazdaságok ráadásul jellemzően 40–60 hektárosak, szükség van sokoldalú, kisebb méretű, ugyanakkor erős és tartós rakodókra.

Mauch burgkircheni központ
A burgkircheni központ udvarára érkeznek a javítandó, fel- vagy átszerelendő gépek

A Mauch ezért nemcsak javítja, hanem a beérkező jelzések, igények alapján fejleszti is a gépek kiegészítőit. A standard anyaghordozó eszközök mellett számos speciális felépítmény is megtalálható a cég burgkircheni központjában.

Mauch burgkircheni központ
Az agráriumon, az ipari és építőipari, kommunális feladatokon túl telephely-karbantartási és tűzvédelmi feladatokhoz is fejlesztenek adaptereket

Az állattartás és a mezőgazdasági munkák kiszolgálásán van a fő hangsúly, de pl. takarító, tereprendező, hóeltakarító vagy akár tűzoltó adapterek is vannak a kínálatban. Az elv ugyanis az, hogy ami még nem szerepel a gyártott, megvásárolható eszközök között, azt megfelelő kereslet esetén mielőbb ki kell fejleszteni és be kell vezetni a piacra.

Mauch adagolókocsi Weidemann
Az egyik saját fejlesztés révén kapott saját adaptert ez az adagolókocsi

Csak Burgkirchenben 130 alkalmazott, köztük 90 szerelő és majdnem 20, innovatív gondolkodású mezőgépész diák is dolgozik. Az innovatív, kezdeményező gyártói-kereskedői gyakorlat hatékonyságát jellemzi, hogy számos adapter és műszaki egység fejlesztését, gyártását a Weidemann németországi gyárközpontjával egyeztetve, a burgkircheni telephely szakemberei készítették elő. Így több Weidemann újítás, akár szabadalom formájában is, az ausztriai központból ered. Egyik ilyen példa az udvari rakodók szabadalmaztatott lehajtható védőteteje.

Mauch Burgkirchen traktor rakodó
A kínálatnak része a Merlot rakodógép-család típusai, illetve az olyan speciális kialakítású traktorok, mint a TimberGuard erdészeti feladatokhoz adaptált megoldása

A negyedik generáció és az automatizáció

A családi vállalkozást egyébként 1938-ban alapították, és ma már a negyedik generáció irányítja a céget. A burgkircheni központi telephely nyári alkatrészraktár- és irodaépület-átadásán munkatársunkat, a Mauch-cég képviseletében, Roland Herrmann kísérte el az új létesítmények bemutatásakor.

Az új, korszerű raktárrészleg kialakítását az utóbbi évtizedben megvalósított erőteljes fejlődés, forgalombővülés és néhány új márka termékeinek megjelenése tette szükségessé. Az új, 1600 négyzetméteres alkatrészraktárban olyan intralogisztikai technológiák vannak jelen, amelyek kevesebb emberi beavatkozás mellett biztosítanak nagyobb komissiózási pontosságot és sebességet, így az ügyfelek kiszolgálása is hatékonyabb. A 4000 kg teherbírású teherlifttel egész raklapos egységrakományok mozgathatók. A kis méretű alkatrészek logisztikai feladatait pedig egy majdnem 20 méter magas Kardex Shuttle segíti. Így sikerült helytakarékosan megháromszorozni a kis alkatrészek raktárhelyét egy automatizált függőleges mobil polcrendszerrel. A Kardex ugyanis egy olyan automatikus be- és kitárolási raktározási rendszer, amely önmaga rögzíti, helyezi el, válogatja ki a lehívott termékeket.

Kardex intralogisztika
A Kardex Shuttle intralogisztikai rendszer segíti a gyors és pontos raktári kiszolgálást

Szántó, kert, állattartó telep, infrastruktúra

Erre a technológiai hatékonyságra és gyorsaságra tehát a Mauch széles termékpalettája miatt is szükség volt. Csak a mezőgazdasági gépek szegmensében olyan traktormárkák képviseltetik magukat a vállalatnál, mint például a Massey Ferguson, a Valtra, és 2016 óta a Fendt. A Mauch emellett 1999-ben átvette az Eben im Pongau-i Grasmugg céget, azóta a termékkínálatának részét képezik a Reform gépek is.

A portfólióba tartozik még az Amazone, a Vigolo, a Farmtech és a Holzknecht márka is. Ami pedig az ökológiai átállásban érintett gazdaságokat illeti, számukra a Mauch a Treffler márkával piacvezető, és tavaly óta a KULT Kress termékeit is forgalmazza. Mindkét márka erőteljesen segíti a csökkentett, avagy zéró vegyszer-felhasználású növényvédelmi technológiákat, sőt, a munkaerőhiányos időkben az emberi kéz pótlását is biztosítja – például a mechanikus gyomirtásban és a kamerával vezérelt (InRow) sorközművelésben.

A Mauch a közösségi-kommunális profil mellett az infrastrukturális vonalas létesítmények építését végző gépeket is forgalmaz, továbbá jelen van az erdészeti gépek piacán is. E márkák közül az Ufkes, a Rayco, az Irus, a Greentec és a Frontoni, míg útépítés és a kommunális technológia terén a FAE emelhető ki.

Nem utolsó sorban bemutatták a kert- és telephelygondozás gépi választékát is, ami az ágvágók és robotfűnyírók körétől egészen a fűkaszákig és radiális kefékig, sőt, kisebb erdészeti eszközökig terjed. A márkák sorában olyan ismert brandek is szerepelnek, mint például a Hustler, a Husqvarna, a Hercules vagy a Westermann.

Évszázados folytonosság

Az elegáns nyári bemutató megható mozzanata volt, amikor a Mauch új épületrészeit járva a falakon hatalmas fotókon láthattuk majdnem 100 év történetét hamisítatlan hangulatú képekben. A nyugat-európai polgári-vállalkozói világ egyik legrokonszenvesebb vonása az a folyamatosság és kiszámíthatóság, ami a Mauch központi fejlődésében is megmutatkozik.

A mai centrum és telephely ugyanis ugyanott áll, ahol egykor az első gyártóműhely állt, noha azóta természetesen folyamatosan bővült és korszerűsödött. Így a ma már több szárnnyal és több emelettel működő központ földszintjén található az alkatrészraktár és a recepció, felette az adminisztratív egységek, a második emeleten pedig nagy oktatóterem működik, ahol a dolgozók, a partnerkereskedők, sőt, igény szerint még a vásárlók képzése is folyik.

Nem a méret a lényeg, hanem a minőség

A nyári rendezvényen a Mauch GmbH & Co KG magyarországi kereskedelmi vezetője elmondta: idehaza a márka tudatosan úgy építette fel jelenlétét, hogy nem bejegyzett hazai vállalat, hanem 12 partnercég és 2 szervizállomás révén szolgálja ki egyre bővülő ügyfélkörét. – Ezzel biztosítható egyrészt a rugalmasság, másrészt a napi kapcsolat a kis- és középgazdaságok, állattartó és növénytermesztő gazdaságok, kommunális és más ügyfelek képviselőivel – mondta Trägner Wilfried.

Mauch Burgkirchen Weidemann rakodó
A burgkircheni telephelyen a leendő vevők élőben is ellenőrizhetik a Weidemann rakodók teherbíró-képességét, mozgékonyságát, sokféleségét

A több évtizedes folyamatos jelenlét révén a Mauch ma már nemcsak Magyarországon, hanem az említett közép-európai országokban is gyorsan növekvő forgalmat produkál. Roland Herrmann erről azt nyilatkozta: még a Covid-válság idején is úgy irányították a készletezést, a megrendeléseket és a gazdák gépekkel, alkatrésszel való kiszolgálását, hogy nem következett be fennakadás a szolgáltatásban. A jövőről szólva mindketten rámutattak: a Mauch GmbH-nak nem célja erőltetett növekedést generálni, mert elsődlegesen nem a pénzügyi növekedést célozzák, hanem a fejlesztések, a szolgáltatások, és a forgalmazás minőségét kívánják emelni az ügyfeleik számára.

Mauch Burgkirchen szerviz
A Mauch ausztriai központja egyszerre mutatja egy professzionális gépgyártó és -kereskedő, illetve egy a gazdapartnereinek elkötelezett családi manufaktúra arculatát. Nem is az öncélú növekedésre törekszenek, hanem a sokoldalú, minőségi szolgáltatásra

Kohout Zoltán

Mauch