fbpx

A hírnév döntött a Weidemann mellett: rögtön kettőt vettek

Írta: Agrárágazat-2023/05. lapszám cikke - 2023 május 10. -Hirdetés

A Hubertus cégcsoport kéthelyi-sáripusztai és pásztói telephelyén két új, robusztus felépítésű, multifunkcionális Weidemann 9580T típusú teleszkópos rakodó teljesít szolgálatot. A multifunkcionalitásra szükség is van, hiszen 4 ezres létszámú állatállományt és e mellett növénytermesztési, raktározási feladatokat is el kell látniuk.

Tartós, erős, kényelmes, multifunkcionális, mégis könnyen tanulható – íme, a Weidemann 9580T törzscsuklós teleszkópos rakodó!
Tartós, erős, kényelmes, multifunkcionális, mégis könnyen tanulható – íme, a Weidemann 9580T törzscsuklós teleszkópos rakodó!

A gép, amit épp erre fejlesztettek

A Hubertus Bt. esetében mintegy 1500 tehén, 80 tenyészbika és szaporulataik, összesen csaknem 4 ezer szarvasmarha takarmányozásáról kell gondoskodni. A húshasznú állatok takarmányigényét a legelőkön túl a cégcsoport összesen csaknem 5 ezer hektárt kitevő szántóterületei biztosítják úgy, hogy mellette még jelentős mennyiségű árunövényt is termelnek. Van hát mit fogni, villázni, kanalazni, emelni, vontatni, takarítani a telephelyeken…

Korábban nem használtunk Weidemann gépeket, de a képességeikkel, tartós, erős sokoldalúságukkal tisztában voltunk, mert a cégcsoport német partnerei jól ismerik ezeket rakodókat. Nem véletlenül: a Weidemann alapításától fogva az állattartó telepek speciális igényeihez kötötte a fejlesztéseit, így valóban kiválóan használható rakodógépeket állít elő – indokolja a 2022-ben végrehajtott, száz milliós nagyságrendű beruházás motívumait Dr. Kemény Gábor ügyvezető.

A cégcsoport tavaly két ütemben két Weidemann 9580T sorozatszámú, robusztus, gazdag alapfelszereltséggel és sokrétű profillal működtethető törzscsuklós teleszkópos rakodót vásárolt a Dairy Service Kft.-től. Kemény Gábor szerint az értékes gépek mindemellett ár-érték arányban is versenyképesek, ez is magyarázza a márkának szóló bizalmat, hogy mindjárt kettőt vásároltak.

Elégedettek

A 90-es sorozat gépeit különösen nagy tömegek mozgatására tervezték: bálák, termény és trágya emelésére, elhelyezésére, illetve vontatásra. A személyre szabható műszaki paraméterekkel forgalmazott 9580T típusok a legújabb motortechnológiával (Stage V) készülnek, kis fogyasztással működnek, és jelentős komfortot biztosítanak a kezelők és a karbantartók számára is.

A központi, számítógép-vezérelt zsírzásnak például nemcsak az az előnye, hogy a gépkezelő vagy a karbantartó munkáját segíti. Egyben a gép hosszabb élettartamát, az optimális kenést is biztosítja, ami mindig éppen a kellő időpillanatban történik, így feledékenység, késés miatt nem kopnak az alkatrészek – erősíti meg Hirka Krisztián. Az Agro-Produkt Kft. növénytermesztési ágazatvezető-helyettese saját és munkatársai tapasztalatáról beszámolva kiemeli: a Weidemann 9580T rendkívül fordulékony, ideális hűtés-fűtés funkcióival, kényelmes fülke-belsőterével konfortossá teszi a munkát. A középvezető arról is elégedettséggel nyilatkozik, hogy a Weidemann rakodókkal kapcsolatos tudnivalókról, kezelési-karbantartási fogásokról kimerítő tájékoztatást kaptak a Diary Service-től. – Fontos, hogy ne csak egy ember értsen a géphez; hogy a csoportvezető, a kollégák is ismerjék a szükséges tudnivalókat, így biztosítható a zökkenőmentes munkavégzés. A 9580T egyébként is könnyen tanulható, nem igényel speciális plusz jártasságokat, alkalmazkodik a gépkezelő igényeihez.

Dr. Kemény Gábort hiába kérdezzük a javítási tapasztalatokról. – Egyik gépnél sem merült fel meghibásodás, ami egyrészt természetes, miután nem régóta szolgálnak. De azért a szinte folyamatos, 600 üzemórát meghaladó munkavégzés így is meggyőzött minket arról, hogy jól terhelhető, robusztus, erős gépekről van szó. A Diary Service eddigi kereskedői-szolgáltatói hozzáállásáról pedig csak annyit, hogy az időszakos, üzemóra-alapú szervizt precízen teljesítették: bármikor elérhetőek, gyorsak.

Mindez megerősíti a céget abban, hogy jól választott. A 9580T melletti döntés másik fő érve a gép sokoldalúsága. Hirka Krisztián szerint a kombinált profilú rakodó egyik kiemelt erénye, hogy egyesíti magában a teleszkópos és homlokrakodók előnyeit. – Gabonaszállító teherautó rakodásától a földmunkákon át a ki- és betárolásig minden elvégezhető vele.

Hirka Krisztián ágazatvezetőhelyettes
Hirka Krisztián ágazatvezető-helyettes

Bevált, kedvelt, praktikus

Domján Gábor az állattartó telep gépkezelője ugyancsak rámutat, hogy a Hubertus Bt.-nél nemcsak bevált, de közkedveltté is lett a Weidemann 9580T rakodója. – Minden kézre áll benne, egyszerűen kezelhető és karbantartható. Nagyon fontos az is, hogy kiváló kilátást biztosít a munkaterületekre.

Domján Sándor gépkezelő (Weidemann 9850T)

Mindezt a 9580T műszaki leírása is alátámasztja. A teljesen üvegezett vezetőfülkét nagy terek és mozgásszabadság jellemzi, digitális kijelzőn követhetők a gép üzemi adatai (hőmérséklet, tartálytöltés, üzemóra, vezérlőkör, differenciálzár). Nagyon jó a rálátás a különféle hordozó- és rakodóeszközökre is. A különféle munkaeszközök egyébként a hidraulikus gyorscserélő rendszernek köszönhetően könnyen váltogathatók, ami növeli a biztonságot, a termelékenységet s így a jövedelmezőséget.

A Weidemann 90-es sorozat géptípusai, így a 9580T is, egyébként méretükből és tömegükből adódóan törzscsuklóval és hátsó lengőhíddal vannak felszerelve, ami optimális manőverezhetőséget és stabilitást biztosít.

Dr. Kemény Gábor mindehhez hozzáteszi: – A Diary Service Kft. olyan megbízható partnerünk, akire a korábbi évek tapasztalatai alapján más területeken is bizalommal számíthatunk.

Weidemann 9580T műszaki adatok

Motorteljesítmény: 115 kW/156 LE
Hajtásrendszer: fokozatmentes, hidrosztatikus
Hidraulikateljesítmény: 180 l/min
Méretek (SZ/H/M): 2,45 m/6,96 m/3,15 m
Belső fordulósugár: 2,45 m
Emelési magasság: 5,50 m
Üzemi tömeg: 11 200 kg
Hasznos teher: 6500-3500 kg

Weidemann-képviselet:
Trägner Wilfried
+36 30 997 6817

Mauch