fbpx

Weidemann EUROTIER 2023-újdonságok

Írta: Agrárágazat-2023/01. lapszám cikke - 2023 január 23. -Hirdetés

Az ez évi hannoveri Eurotier kiállításon a német Weidemann standján kettő érdekes újdonsággal találkozhattak a látogatók. Egy kompakt, elektromos hajtású teleszkópos rakodó, valamint a nagyobb kategória 9,5 méterre emelő változata mutatkozott be a szakmai közönségnek.

Weidemann T4512e – a lehető leghalkabban és legtisztábban

A T4512e a közkedvelt dízeles T4512 változat teljesen károsanyagkibocsátás-mentes, halk, elektromos változata. A praktikus alapparaméterek nem változtak (1,98 m magasság, 1,56 m szélesség, 0,9 m fordulósugár, 4,5 m és 1250 kg hasznos teher); ami új, az az elektromos hajtás lítiumion-akkumulátorokkal. A Weidemann 2015 óta gyárt szériában elektromos rakodókat. Ez a negyedik generációs gép az eddigi tapasztalatokat ötvözi a legújabb technológiával. A kicsi, törzscsuklós 1190e megjelenése után a felhasználók a kompakt teleszkópos T4512e típus kifejlesztését kérték a gyártótól.

A T4512e megalkotásakor a kiemelkedő teljesítmény és a komfortosság mellett a biztonság is nagy hangsúlyt kapott: a szabadalmaztatott „VLS” terhelésbiztonsági rendszer mellett „Auto-Hold” automatikus rögzítő fékrendszerrel és „Hill-Hold” emelkedőn visszagurulást gátló funkcióval is rendelkezik a gép.

Két, karbantartásmentes akkumulátorméret közül lehet választani: 18 kWh vagy 28 kWh teljesítmény lehetséges, 3 kWh, illetve 6 kWh kapacitású „Onboard” integrált fedélzeti gyorstöltő egységgel. Az akkumulátortöltő okos „Battery Management System” rendszere a hatékony töltést vezéreli és felügyeli. Szükség esetén előmelegíti az akkumulátort, és töltés közben folyamatosan optimalizálja a töltési teljesítményt, ezzel is csökkentve a töltés idejét, egyben kímélve a cellákat. A meglévő infrastruktúrához és az igényekhez igazodóan többféle szabvány, 230 V és 400 V csatlakozó rendelhető a töltéshez.

A hajtást (23 kW) és a munkahidraulikát (25 kW) egy-egy külön elektromotor üzemelteti. A két egymástól független motorral minimalizálható az energiafogyasztás, csak az éppen dolgozó rendszer igényel és fogyaszt áramot. A három kormányzási móddal egyrészt rendkívül fordulékony a rakodó, másrészt gyorsabb haladás (akár 25 km/h opció is rendelhető) közben is biztonságos a munkavégzés.

A folyamatosan emelkedő üzemanyagárakat figyelembe véve a drágább elektromos változat a jelentősen alacsonyabb üzemeltetési és karbantartási költségeken keresztül tud megtérülni. Nem beszélve a plusz előnyeiről, mint a csendes és emissziómentes üzemmód.

Weidemann T9535 – még magasabbra

A Weidemann 7 méteres kategóriája (T7035, T7042) mellé a következő mérettartomány is felsorakozik, amely 9,5 m emelési magassággal, illetve 3500 kg hasznos teherbírással rendelkezik. A nagyobb magasságok elérése és a nagyobb kinyúlás a munkák során, röviden ezek a fő érvek indokolják ezt a méretet.

Az új gép legfontosabb előnyei:

– „Best View Cabin”, azaz kiváló kilátás a fülkéből: a szokásosnál alacsonyabb motorháztetőnek és a 6 fülkeoszlopos helyett csak 4 oszlopos megoldásnak, ill. a hátsó panorámás üvegnek köszönhetően. Így a jobb hátsó kerékre is jó a rálátás.

– Két, „Stage V” emissziós szintnek megfelelő, modern, Perkins motorváltozat: 90 kW/122 LE és 100 kW/136 LE, amelyek 20, 30 vagy 40 km/h hajtásrendszerrel kombinálhatóak.

– „Operator First”, azaz „a gépkezelő a legfontosabb” elv alapján felépített vezetőállás. A gépkezelő egyszerű, kényelmes és biztonságos munkavégzésénél semmi nem lehet fontosabb. A kényelmes beszállás, a komfortos munkahely, az egyszerű funkciók, a könnyen kezelhető vezérlőegységek, a jól leolvasható kijelzők, a tökéletes körpanoráma, az automatikus biztonsági funkciók és az egyszerű karbantartás mind-mind ennek az elvnek lett alárendelve.

– Egyedi igények alapján konfigurálható munkagépek: a minimalista változattól a luxus felszereltségig minden szóba jöhet, mint például fűthető légrugós vezetőülés, automata klímaszabályozás, gémcsillapítás, hidraulikus eszközcsere, megfordítható hűtőlégáram, központi zsírzás, tolatókamera, légfék, állítható magasságú automata vonófej.

Ezzel a teleszkópos rakodóval a Weidemann palettája a felső kategóriában bővül, kifejezetten azokat kiszolgálva, akik az átlagos 7 méteres típusoknál komolyabb gépre vágynak.

Magyarországi Weidemann-képviselet:

Trägner Wilfried
+36-30/997-6817
[email protected]