fbpx

A gazdaság ezután is Weidemann-nal bővíti a munkagépparkot

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 május 05.

Mezőtárkányban a terhelhetőség, a minőség és az ideális méretek döntenek a német gyártmányú rakodógép mellett.

Ahol gyors a fejlődés, komoly és folyamatos a munkagépek terhelése, ott nem érdemes kompromisszumot kötni az ár, a minőség és az üzemeltetés terén. A mezőtárkányi Pemika Trans Kft. a Weidemann rakodók terén azt tapasztalta, hogy ezek az előnyök együttesen is elérhetőek.

 

Weidemann rakodó

 

Így bírja az óriási igénybevételt

A mezőtárkányi Pemika Trans Kft. mindössze tizenegy év alatt, intenzív fejlődéssel és növekedéssel, mára dinamikus nagygazdaságot és szállítmányozó profilt hozott létre. A kezdetben 2 kamionnal és alacsony létszámú tesztüzemmel, kis húsfeldolgozóval induló cég ma közepes méretű sertés- és több százezres csirketelepet, vágóhidat üzemeltet tíz, részben speciális kamionnal és számos elsőkategóriás munkagéppel.

Nagyon komoly a gépeink, köztük a rakodóink munkaterhelése – mondja látogatásunkkor Mészáros Szilárd, a cég operátora és Juhász Péter kereskedelmi vezető. A cégtörténethez hozzáteszik: kezdettől a minőség volt a céljuk, ezért is fogtak bele a saját állatnevelő és vágóhídi fejlesztésbe annak idején, és ma is ez a cél vezérli a fejlesztéseiket. – A takarmány- és alomigényünk érdekében földeket bérlünk. Weidemann rakodóink a 3 hónapos nyári szezonban, illetve éves szinten 40–50 ezer bálát mozgatnak meg. Mivel a különféle munkaeszközzel felszerelhető rakodógépek rengetegféle feladatot elvégezhetnek, így lényegében folyamatos az igénybevételük – teszi hozzá Juhász Péter. Elmondása szerint az utóbbi években 15 ezer munkaórát teljesítettek 8–10 alkalmazott keze alatt, komolyabb meghibásodások nélkül. – A Weidemann rakodókon kisebb hibák előfordultak, ami természetes ekkora terhelésnél. Nagy előnyük, hogy könnyen javíthatók – fűzi hozzá Mészáros Szilárd.

 

Weidemann rakodó

 

Előnyös kettősségek: csendes erő, robusztus mozgékonyság

A Pemika Trans Kft. annak idején részben a kiemelkedően jó ár-érték arány, illetve elsősorban a méret alapján döntött a Weidemann kompakt teleszkópos rakodók mellett. – De mind a mai napig tapasztaljuk, hogy ez nem kompromisszum volt, hanem előny. Ezek a gépek nemcsak robusztusak, erősek és terhelhetők, hanem mozgékonyak, és a méretük révén nagyon hatékonyan használhatóak. Be kell férniük a gazdasági épületekbe, a berakodáshoz, takarításhoz, szűk helyeken mozognak, fordulékonyan kell hogy tudjanak manőverezni. Közben viszont elég erősnek kell lenniük, hogy bírják a tartós igénybevételt és a súlyt, amit mozgatnak – folytatja Szilárd. Mint megtudjuk, mindeközben a zajterhelés is bőven a kényelmesen elviselhető mértéken belül marad. – Néha olyan, mintha egy dízel személyautó motorja járna… És a Weidemann-nak nemcsak a zajkibocsátása, hanem a fogyasztása is nagyon alacsony. Ha egy ilyen gép, ilyen terhelés mellett napi 20 literrel teljesíti a feladatait, akkor az nagyon gazdaságos, nem véletlen, hogy a piacon ez az egyik legalacsonyabb üzemeltetési költségű rakodógép – állapítja meg Péter.

 

A sokféleség szerethető hatékonysága

Ennélfogva nem is kérdéses a növekedési terveken dolgozó mezőtárkányi gazdaságban, hogy továbbra is a Weidemann rakodóiból választanak. – Úgy tudom, hogy több mint 100-féle eszköz illeszthető a teleszkópos rakodókra. Ezek cseréje gyors, egyszerű, ami jól jön, ha az egyik percben trágyát kell vele a kamionra rakodni, aztán bálát kell a villákra venni, máskor terepet egyengetni, és sorolhatnám. Mi is használunk vagy tucatnyi adaptert a kanáltól, raklapvillától a konténeren át a seprűig vagy a betonkeverőig… És tudjuk, hogy ha valami speciális igény merülne fel, akkor gyorsan rendelkezésre állna hozzá a megfelelő eszköz – zárja a kört Mészáros Szilárd. Mint mondja, szeretik is a gépkezelők ezeket a rakodókat, mert kényelmes, gyors és hatékony velük a munka.

 

Weidemann rakodó

 

Közelkép a profi rakodókról

A Pemika jelenleg 9 darab Weidemann rakodót üzemeltet. A kisméretű, például a fedett csarnokokban kiválóan használható T4512-esekből már 5 szolgál a gazdaságban. Ezeket a stabil teleszkópos emelőkar révén elérhető, egyedülálló 4,5 méteres emelőmagasság, a változatos felhasználási lehetőség és az 1 200 kg teherbírás teszi vonzóvá. Illetve a már sokat emlegetett kompakt méretek: 1,56 méteres szélességgel és 1,94 méteres magassággal a rendkívül kompakt teleszkópos rakodó kis átjárókon is át tud hajtani, kis fordulókörrel tud manőverezni, és optimálisan használható szűk belterekben is. A 40 LE-s motor a különféle igénybevételekhez és a fogyasztásoptimalizálás érdekében kétféle üzemmódra képes, amik könnyen szabályozhatók, változtathatók, és nagyban támogatják a gyors vagy precíz, illetve nagyobb erőt igénylő műveleteket. Az egy mérettel nagyobb, T5522-es Weidemann teleszkópos rakodókból eddig 2 darabot vett a Pemika. Kisebb társa említett erényei mellett erre is jellemző, hogy az alacsony súlypont nagy stabilitást ad, valamint ugyancsak rendkívül tartós – és nem utolsósorban környezetkímélő technológiával készülő – porbevonatos a felületkezelése. Ezt lapunk képviseletében is láttuk a sok éve szolgáló, de külsőre újszerű állapotú Weidemann rakodókon, amik a Pemika telephelyén forgolódtak látogatásunkkor. A cég továbbá bérel még 2 darab T6027-es Weidemann teleszkópos rakodót. Ez utóbbi, mérete révén, az igazán nagy tömegek mozgatására és a szántóföldi feladatokra állt szolgálatba – és a Pemika jövőbeni beruházásai közt is szerepel a bérelt gépek leváltása sajátra. A jó ár-érték arány erre a szériára is jellemző, fontos szempont a sérülékenyebb részek, például a hidraulikavezetékek fokozott védelme és a használható szerelékek sokszínűsége is. A Pemika szakemberei által többször említett fordulékonyság sem csupán a kisebb szériák sajátossága. A T6027-es típus mind összkerékkormányzásra, mind elsőkerék- és oldalsó kormányzásra is alkalmas. Így válik nyilvánvalóvá, miért mondják Mezőtárkányban is, hogy a Weidemannok szinte álló helyzetben megfordulnak.

 

Így szolgáltat a Weidemann

Mindezek alapján idén is vásárolunk 2 Weidemannt: egyszerűen kell, ahogy nő a gazdaság. Nagyban megkönnyíti a dolgunkat, hogy az osztrák importőrnél a magyar ügyfelek érdekében magyar kapcsolattartó fogadja a hívásainkat, és rögtön „ugrik”, amikor valamire szükségünk van – mondja Mészáros Szilárd. Arról is kedvező tapasztalatként számol be, hogy a Weidemann saját szervize 100 kilométeres körzeten belül van, és folyamatosan elérhető. Nemcsak a gépvásárlás, hanem az alkatrész-utánpótlás is gördülékeny a Weidemann-nál. (Korábbi cikkünkben a Weidemann-ról  itt olvashatnak.)

 

Trägner Wilfried
+36-30/997-6817