fbpx

Öntözés oldaná meg a kukoricatermesztésünket

Írta: Sándor Ildikó - 2021 szeptember 16.

Somogyban csak akkor terem 10 tonna alatt a kukorica, ha elfelejtik elvetni – tartja a mondás. Nos, az idei év erre rácáfol – ezt ugyan nem Somogyban, hanem a szarvasi kukoricatanácskozáson hallhattuk, de biztos, hogy az aszály sújtotta dunántúliak is igazolták volna.

 

kukorica
A
megjósolt 0,5 °C-os átlaghőmérséklet-emelkedés egyes területeinken kizárja a kukoricatermesztést (Fotó: Horizont Média/ Sándor Ildikó)

 

A kukoricatermesztés kihívásai

Dr. Futó Zoltán egyetemi docens, a MATE KÖTI ÖMT tanszékvezetője előadásában összefoglalta a kukoricatermesztés aktualitásait.

Nem ment el szó nélkül a klímaváltozás „várható” következményei mellett sem, hisz a megjósolt 0,5 °C-os átlaghőmérséklet-emelkedés is már egyes területeinken kizárja a kukoricatermesztést.

Amennyiben a pesszimistább előrejelzések igazolódnak be, amik szerint akár 4 °C-kal is emelkedne a hőmérséklet, akkor már a mi életfeltételeink is megváltoznának, nemhogy a kukoricáé.

 

Futó Zoltán
Gyakran csak az érés közeledtével derül ki, hogy akár 40%-kal is kevesebb kukoricánk terem
(Fotó: Horizont Média/ Sándor Ildikó)

 

Az öntözés pozitív hatása kukoricában

Szarvas az öntözés tudományának fellegvára, így a kukoricatanácskozás helyszíne miatt is adott a téma.

Még a tapasztalt termelők sem tudják szemrevételezéssel megállapítani, hogy a látszólag egységes, elvileg jól műtrágyázott kukoricatáblájuk nem szenved-e tápanyaghiányban. Gyakran csak az érés közeledtével derül ki, hogy akár 40%-kal is kevesebb kukoricánk terem, mert csapadék hiányában a kijuttatott tápanyagot nem tudta felvenni.

Ez alapján kijelenthető, hogy a kukoricatermesztésben az eredmények eléréséhez az öntözés napjainkban alapfeltétel.

 

kukorica és aszály
Napjainkban öntözés nélkül sokat kockáztat a termelő
(Fotó: Horizont Média/Sándor Ildikó)

 

A megfelelő technológia és genetika még hozhat eredményeket

A klímánk nem lett jobb (a jelenlegi jövőkép szerint nem is lesz), a kukorica terméseredményei viszont (az ideinél optimálisabb évben) mégis emelkednek. Ez már a technológia és a genetika eredménye, amire példákat a gyakorlati bemutató parcellában láttunk Szarvason is.

 

Költséges, de öntözni muszáj (Videó: Horizont Média)