Több új kukoricahibrid is bemutatkozott Martonvásáron

Írta: Csomor Zsolt - 2021 szeptember 14.

Ahogy már hosszú évek óta, a Marton Genetics cégcsoport idén szeptemberben is megtartotta a szántóföldi kukoricahibrid bemutatóját, ahol több új hibriddel is találkozhattak a vendégek.

 

Innovációs díj a kiemelkedő teljesítményért

A hazai szántóföldi növénynemesítésben meghatározó Marton Genetics idei kukorica-bemutatója azért is fontos a cégcsoport számára, mert a legkéseibb éréscsoportba tartozó négy hibridjük teljesítményük alapján kiemelt innovációs díjban részesült.

 

kukorica szántóföld emberek szemüveg mikrofon
Dr. Marton L. Csaba, az ATK tudományos tanácsadója (balról) és Sándorfy András, a cégcsoport ügyvezetője

 

Ezek közül Dr. Marton L. Csaba, az Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) tudományos tanácsadója a kései éréscsoportba tartozó SILOKING, MAXIMA és MASSIL hibrideket emelte ki, amelyek kiválóan bizonyítanak a piacon tartós rezisztenciájukkal, nagyfokú ökológiai stabilitásukkal. A főként siló-, de akár szemeskukoricának is alkalmas hibridek jól tolerálják az évjáratok közötti nagy különbségeket, ingadozásokat, valamint a különböző technológiai színvonalat is. A SILOKING és a MASSIL hibridek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) sztenderdjei között is megtalálhatók.

 

kukorica cső levél mag
A SILOKING jól tűri az évjáratok közötti nagy különbséget

 

MV 230 – három éven belül az éréscsoport sztenderdje lett

Hazánkban a szuper- vagy extrakorai éréscsoportba tartozó hibridek forgalmazása 10 évvel ezelőtt kezdődött, és fejlesztésükre kiemelt hangsúlyt fektet a Marton Genetics. Idén két ilyen hibridjük, az MV 221 és a MACORA is kapott minősítést. Az extrakorai éréscsoportban a legkiemelkedőbb hibridjük az MV 230 a kimagasló a hidegtűrésével, gyors kezdeti fejlődésével és a termőképességével. Három éve kapott minősítést, de a NÉBIH kísérletekben már most az éréscsoport sztenderdje, ami egyfajta minőségi garancia is.

 

kukorica szántóföld bemutató emberek pick-up teherautó

 

Közkedvelt, sikeres, és nagy termőképességű hibrid

Hazánk kukoricaterületének legnagyobb részét a FAO 300-as éréscsoport teszi ki – ezek közül Dr. Marton L. Csaba az MV 350 és MV 352-es hibrideket emelte ki. Mindkettő kiváló szárazságtűréssel, terméspotenciállal és alkalmazkodóképességgel emelkedik ki a csoportjából.

Az MV 350 hosszú évek óta a martonvásári portfólió vezető hibridje ebben az éréscsoportban. Ennek frissített változata az MV 352-es, ami még nagyobb termőképességgel és stabilitással rendelkezik.

A martonvásári kukorica-bemutatón összesen 27 hibridet láthattak a vendégek az aratás ideje előtt bő egy hónappal, így mindenki kedvére választhatott a Marton Genetics portfóliójából.