fbpx

Ajándék telivérek Kárpátaljára (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 október 28.

Félnek a versenylovak a kamionra menni. Mintha tudnák, hogy örökre itt hagyják Magyarországot. Kárpátaljára szállítják a Pálfi család ajándékát, hogy Beregszászon is a telivérek tenyésztésébe kezdhessenek.

 

 

Pálfi Gábor közel két évtizede vásárolt néhány angol telivért, és alapította meg a családi vállalkozásban működő Telivér Farmot.

Mára az ország legnagyobb magántulajdonban lévő angoltelivér állományát birtokolják. A lovak tenyésztésével és futtatásával olyan sikereket értek el, hogy a Kincsem Parkban

valamint a régió versenypályáin is egymás után aratják győzelmeiket a magyar tenyésztésű telivérek között.

 

Pálfi Gábor a Telivér Farm tulajdonosa
Pálfi Gábor a Telivér Farm tulajdonosa

 

Kárpátalján nincs angol telivér tenyésztés, és úgy gondoltam, segítem ezt a folyamatot elindítani. Nagyon jó pedigréjű telivérek mennek ki, négy kanca és egy mén. Ez lesz a tenyészetnek a magja, figyelemmel fogom kísérni a munkájukat, segítjük majd őket folyamatosan – nyilatkozta az Agrárágazatnak Pálfi Gábor a Telivér Farm tulajdonosa.

A Telivér Farmon közel két évtizede foglalkoznak már angol telivérek tenyésztésével és futtatásával. Mintegy 50 anyakancával és annak a szaporulatával dolgoznak. Sárbogárdon található a tenyész telepük, ott vannak a kancák és a megszületett csikók is 1 éves korukig. Utána kerülnek ide Bácsalmásra, ahol megkezdődik a tréningmunka. Itt lovagolják be őket a tréner utasításainak megfelelően. Hazánkban közel 200 éves hagyománya van a Gróf Széchenyi István kezdeményezése alapján alapított galopp sportnak. Napjainkban ismét nő az érdeklődés iránta a versenypályákon, és egyre népszerűbb az emberek között.

 

Pécsi István a Kincsem Nemzeti Kft. ügyvezetője
Pécsi István a Kincsem Nemzeti Kft. ügyvezetője

 

A magyar galopp sport aranykorát egyértelműen az 1870-es években élte. Nem véletlen, hogy ekkor született Kincsem, a verhetetlen magyar csodakanca, és Kisbér, az egyetlen Epsom Derbit nyerő versenylovunk. Szerencsére mind a mai napig nagyon aktív versenysportról beszélhetünk Magyarországon, az elmúlt évtized legnagyobb sztárja Overdose, egy igazi világklasszis volt, és Imperiál után 50 évvel, ismét visszaemelte a magyar galoppversenyzést a világtérképre – mondta lapunknak Pécsi István a Kincsem Nemzeti Kft. ügyvezetője. Hozzátette: – Jelen pillanatban a magyar galoppversenyzés a közép-európai régió egyik meghatározó szereplője. Folyamatosan ott vannak a lovaink a nagy versenyeken, és nem csak a környékbeli országokban hanem Nyugat-Európában is nagyon eredményesen tudunk szerepelni néhány lóval. A Kincsem Parkban Budapest centrumában zajlanak a versenyek. Évente 32 versenynapunk van, a legnagyobb futamunk minden évben július eső hétvégéjén a Derbi, amelyen kizárólag 3 éves mének és kancák állhatnak starthoz. Azonban szakmai szempontból talán még ennél is fontosabb a Kincsem Díj szeptemberben, ahol a 3 évesek az idősebb lovakkal futnak. A tenyésztés természetesen mindennek az alapja, és ebben óriási szerepe van a Bácsalmási központú Telivér Farmnak.

 

Pálfi Nóra a Telivér Farm Kft. ügyvezetője
Pálfi Nóra a Telivér Farm Kft. ügyvezetője

 

Angol telivér nagyon sok híres van, a mi tenyészetünkből is számos remek ló került már ki. Azok a lovaink ismertebbek a nagyközönség számára, amiket vásároltunk, pl. Estemona, vagy a Queen’s Night. Ők azok, akik bekerültek a tenyésztésünkbe, és számos utódjuk most is megtalálható itt a telephelyen. Reméljük, hogy eredményesen fognak szerepelni. A ménjeink közül Out loud, Makaam, Steady as a Rock is nálunk fedez, akiket kiemelnék. Overdosetól is volt utódunk, ha már a jelenkor sztárjainál tartunk, akkor nyilván Overdose nevét nem lehet kihagyni – mondta lapunknak Pálfi Nóra a Telivér Farm Kft. ügyvezetője.

 

Dallos Gyula az Agrárminisztérium miniszteri biztosa
Dallos Gyula az Agrárminisztérium miniszteri biztosa

 

Ebben a pillanatban történelmi helyzet van, mert még a Kárpátaljára nem történt ló adományozás. Ezt megelőzte a székelyföldi tenyészlovaknak a tenyészidényre való kiszállítása, de ez azon túlmutató már. Ezek a lovak végérvényesen Kárpátalján maradnak, ezzel fejlesztve a telivér ló kárpátaljai tenyésztését és a jövőbeni versenyeztetését. Virág László elnök úr mentorálásával Beregszász és annak környékére szállítják a lovakat, ahol adottak azok a feltételek, amelyekkel ezeket a nagyértékű angol telivér lovakat tenyészteni lehet. Pálfi Gábor úrnak a felajánlása még az is, hogy a leendő szaporulatot itt Bácsalmáson visszavárják – ebben a csodálatos környezetben, ahol meg vannak a felkészítés lehetőségei is. Így egy hosszútávú együttműködés indul ezzel az ajándékozással, ahol négy angol telivér kanca és egy mén kerül Kárpátaljára – nyilatkozta az Agrárágazatnak Dallos Gyula az Agrárminisztérium miniszteri biztosa.

 

Riportunk elkészítése után kaptuk a hírt, hogy az ukrán hatóságok nem engedték be a lovakat az ország területére az EU-s és az ukrán állategészségügyi szabályok különbözősége miatt. A projekt megvalósításában azonban mindkét fél elhatározása töretlen.