fbpx

Sok eső, kevés raktár, rossz árak: nagy bukó most a kalászos

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 19.

Most az jár jól, aki korábban kötött üzletet, mert ha most kell eladnia az őszi kalászosát, akkor már 50 ezer alatti árat fog kapni érte. Sokat ázott a termény, viszont kevés a raktárkapacitás, így nincs nagy mozgástér…

A kényszer most bukós

Nemcsak a vissza-visszatérő esők, hanem a szűkös tárolókapacitások is az oka annak, hogy vontatottan megy az aratás. Aki rákényszerül, hogy azonnal eladja, az nem kap többet az árpájáért, mint 45-48 ezer forintot – írja betakarítási pillanatképében a MezőHír. A búza aratása sok helyen még el sem kezdődött, ugyancsak a visszatérő esők miatt, és ott sem igazán magasak az árak: a gazdák 60-65 ezer forintos felvásárlói ajánlatokról számolnak be.

Sok helyen még ott a tavalyi fele, de vannak lehetőségek

A körkép szerint Veszprém vármegyében 4-6 tonna az átlag, Hevesben csaknem eléri a 8-at, de gyengébb a hektolitersúlya (58, ami elmarad a veszprémi 63-astól). Bács-Kiskun déli részén sokan csalódtak az árpában, 8 helyett 6 tonna lett az átlaghozam, az is gyenge minőségű. Az ár viszont ott valamiért jobb, 48-50 ezer körül alakul. A búza viszont a várt 7 helyett 5,6-ot produkált, takarmány minőségben. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében a mennyiséggel és a minőséggel is elégedett a MezőHír által megkérdezett elért gazdaságvezető. Az árpa átlagban 71 mázsa lett 64,5-es hektolitersúllyal. De ott is a saját magtárában még ott lapul a tavalyi búzatermés fele, a másik felét sikerült jókor, 120 ezer forintos árnál eladni tavaly.  Ma már bánja, hogy kivárt, de azt gondolja, leszek még jobb árak a mostaninál, a mag addig a tárolóban marad. Az értékesítés mindig több időpontban történik– valamelyik csak bejön. A le nem kötött gabonahányad eladását egy termelői csoportra bízza, amelyik a műtrágyabeszerzést is nagy tételben, koordináltan végzi a tagok számára.

Sehol sincs a tavalyi ár…

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 60,6 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával július első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 55 százalékkal múlta alul. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza augusztusi és szeptemberi tőzsdei elszámolóára változatlanul 65 ezer és 66 ezer forint/tonna volt július 3. és 14. között.