fbpx

Az idei termés jobbnak ígérkezik, de elmarad a vártaktól

Írta: Barna Ferenc - 2023 július 11.

A tavalyi rendkívül tragikus évinél ugyan jobbnak ígérkezik a termés, a várakozásoktól azonban mennyiségben és hozamban is elmarad – hangzott el Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárának bejelentésében.

Kalászos
Már benne vagyunk az aratási szezonban (fotó: AM)

Már 1,8 millió hektáron zajlik az aratás

Az Aratási Koordinációs Bizottság idei első ülését követő sajtótájékoztatón ismertette az államtitkár, hogy az árpa háromnegyedét már betakarították, és megkezdődött a búza aratása is. Az őszi vetésű kalászosok és a repce állapota szintén kedvező volt az aratás kezdetekor.

Az őszi árpa háromnegyedének betakarítását követően 5,5 tonnás hektáronkénti országos átlaghozam mellett több mint 2 millió tonna őszi árpa várható. Az egymillió hektárnyi búza vetésterületéről pedig nagyjából 5,5 millió tonna termésre számítanak.

Az eddigi eredmények a piacon kialakult nézettel szemben nem számítanak rekordnak, hiszen a 2021-es szinteket sem érik el. Az árpánál nagy mértékű a megdőlt állományok aránya, és az utóbbi esős időszakban jobban terjedtek a növénybetegségek is – ez nehezítette a betakarítást, és rontotta a minőséget.

A repce ugyanakkor jó állapotban van, 189 ezer hektáron 600 ezer tonna körüli terméssel számolnak az idén.

A tavalyi aszály után több és jobb lesz a termés, de a 2021-es szintet nem fogja elérni sem mennyiségben sem minőségben (videó: Horizont Média)

Tavaly az aszály, idén az orosz-ukrán háború

A szomszédban dúló háború az európai gabonapiacra gyakorolt hatása miatt kedvezőtlen a gazdálkodók helyzete, amelyet az is nehezít, hogy az európai és a magyar terményárszintek a 2022-es csúcsokhoz képest átlagosan megfeleződtek, a költségek viszont a háború és a szankciók következtében jelentősen nőttek.

Az államtitkár rámutatott: az orosz-ukrán háború az egész közép-európai térség gabonakereskedelmét megzavarta. Ezért fontos, hogy Magyarország a szövetségeseivel együtt – az Ukrajnával határos öt uniós tagállam – elérte, hogy a szeptember 15-ig tartó uniós importtilalom értelmében ezeknek az országoknak a területén az Ukrajnából származó gabonát és olajos növényeket nem lehet forgalomba hozni. A magyar és kelet-európai piacot is stabilizálni igyekeznek a döntéssel, ezért meghosszabbítását szorgalmazzák a szeptember 15-e utáni időszakra is.

Feldman Zsolt a gazdálkodóknak azt javasolta, figyeljék a hiteles piaci információkat, megjegyezte, „nem érdemes csodákat várni”, de nem kell elfogadni minden rossz ajánlatot!

Forrás: MTI