fbpx

Alvás helyett permetezés – éjszaka jobban megéri!

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 25.

Ki korán kel, aranyat lel – a bölcs magyar közmondás fordítva is igaz: ki késői órán fog neki a növényvédelmi permetezésnek a mezőgazdaságban, az nagyobb hatékonyságot produkálhat. Miért és hogyan?

Környezeti viszonyok

Köztudott, hogy a permetezés hatékonyságát mind a környezeti feltételek, mind a növények aktuális állapota, mint a permetezőgép, a növényvédelmi technika meghatározza. Ha fúj a szél, akkor nagy az elsodródás veszélye. Ha túl nagy a forróság, kisebb a hatóanyag-felvétel, ha eső közeleg, fenyeget, hogy lemosódik a kémiai anyag. Számos esetben az adott növény és a vegyszeres készítmény – vagyis a szabályozás – dönti el, szabad-e egyáltalán napközben elvégezni a kezelést. Ugyanakkor az éjszakai permetezésnek számos objektív előnye van – ezeket szedtük csokorba a szezonban.

Permetező gép, technológia

Először is éjszaka – pontosabban napnyugta után – általában enyhül vagy megszűnik a nappali légmozgás intenzitása. Ezzel kisebb az elsodródás veszélye, s még egy kevésbé precíz, a célfelülettől távolabb haladó szórókeret mellett is több hatóanyag kerül a növényre.

A másik fontos előnyös körülmény a hőmérséklet alacsonyabb, illetve – ami még fontosabb – magasabb a páratartalom. Ilyenkor a gyomirtó szerek általában hatékonyabbak, mert a levélfelszín viaszrétege puhább, jobban áthatol rajta a készítmény. E szempontból a legjobbak az este és délelőtt 9 óra közötti időszakok, illetve a 60 százalékot meghaladó páratartalmú időszakok. A hőmérsékletnél is van minimumhatár: 0 foktól már általában nem javasolt növényvédelmi kezelést végezni.

Éjszakai permetezésnél a technikai feltételek sorában a legfontosabb természetesen a látás biztosítása, a világítás. A növényvédelmi gép fülkéjéből természetesen teljes rálátást kell biztosítani a kezelt felületre és a közlekedővonalakra. Ugyanakkor nagyon fontos lehet a szórókeret és a fúvókák megvilágítása is. Az Agrarheute hasonló összesítésében kiemelik, hogy az eltömődött fúvókákat is hamarabb felismerni, kiszűrni, ha azok megvilágítottak.

…s nem utolsó sorban: az ember

A legfontosabb kérdés persze nem is növényvédelmi vagy mezőgép-technológiai, hanem emberi. Az éjszakai permetezést elsősorban olyan jártas gépkezelőre célszerű rábízni, aki ismeri a kezelendő táblákat, ismeri a gép működtetésének fogásait, ráadásul terhelhető is azzal, hogy a szokvány műszakon túli időszakban marad ébred, és végez felelősségteli, figyelmet igénylő munkát. A balesetek elkerülése érdekében célszerű előzőleg pihenéssel rákészülni az ilyen időszakban végzett kezelésekre.