fbpx

Nagy fejlesztések előtt a kertészet

Írta: Csomor Zsolt - 2019 április 16.

A kertészeti ágazat a magyar mezőgazdaság meghatározó területe, amin belül is a legjelentősebb a zöldségtermesztés szerepe.

zöldség

Nagy István agrárminiszter a Csongrád megyei községben az Árpád-Agrár Zrt. új palántanevelő üvegházának átadási ünnepségén mondta, hogy a kertészeti ágazat tavalyi több mint 300 milliárd forintos kibocsátása – amiből csaknem 180 milliárd forintot tett ki a friss zöldségek előállítása – a magyar mezőgazdasági produktum 12 százalékát jelentette.

A 2020-ig tartó fejlesztési ciklusban a kertészeti beruházások támogatásra 120 milliárd forint támogatás odaítéléséről született döntés, ez több mint 5300 nyertes kérelmet jelent. A pályázati forrásoknak köszönhetően az elmúlt 25 év legkomolyabb fejlesztése mehet végbe az ágazatban. A termelők jelenleg is benyújthatják kérelmeiket az öntözésfejlesztési támogatásra, amire csaknem 50 milliárd forint áll rendelkezésre. Üveg- és fóliaházak fejlesztésre 22,5 milliárd forint pályázati támogatást folyósítanak. A mintegy 200 beruházás keretében 90 hektár új üvegházat, 20 hektár fóliaborítású, nagy légterű növényházat, 5,1 hektár nagy légterű hideg hajtató fóliasátrat és 35 hektár blokkrendszerű hideg hajtató fóliaházat alakítanak ki, adta hírül az MTI.