fbpx

Jó hír, árcsökkenés és növekedés jön a takarmányiparban

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 25.

A 2023-ban felrobbant áraktól sokkal kedvezőbb költségekkel számolhatnak az állattartók, és derűlátó lehet a takarmányipar is az idén várható akár 20 százalékos növekedéssel.

takarmány

Nagy növekedést generálnak az árcsökkenések

Kedvezőek a magyar takarmányipar 2024-es kilátásai. A 2022-ben és 2023-ban tapasztalt csökkenést idén visszapattanás követheti, és a várhatóan közel 20 százalékos növekedés eredményeként a hazai takarmánygyártás volumene a 4 millió tonna körüli szintet is elérheti. A kedvező piaci folyamatok révén az állattartók idén már jóval kedvezőbb takarmányárakkal kalkulálhatnak. Hazánk egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportjának és piacvezető takarmánygyártójának számító UBM Csoport szakértője úgy véli, a haszonállat-takarmánykeverékek iránti keresletre ható pozitív tényezők egyike az alapanyagárak drasztikus zuhanása.

„A tavalyi évben a takarmányok alapanyagárai normalizálódtak, és 2024-ben nem várható jelentős elmozdulás a mostani szintekről. Az UBM szerint a 2022-ben és 2023-ban látott, lassuló ütemű csökkenést 2024-ben már visszapattanás követheti a magyar takarmánypiacon, és a teljes hazai takarmánygyártás ismét elérheti a 3,9-4 millió tonna körüli volument –összegzi Dr. Zoltán Péter.

Sokkal kedvezőbb árakkal számolhatnak az állattartók

Ez elsősorban a takarmány-alapanyagnövények árának esését jelenti: a takarmánykukorica átlagára bő 50, a takarmánybúza ára mintegy 40 százalékkal esett vissza tavaly év végére, idén április elején pedig már a takarmánybúzát 37 százalékkal alacsonyabb, 59 ezer forintos tonnánkénti áron, míg a takarmánykukoricát 32 százalékkal kevesebbért, tonnánként 60 ezer forintért adták 2023 azonos időszakához képest.

Az alapanyagár-esések révén az állattartók – akiknek a tavalyi év első félévéig a 2021-es szintnél akár 30-40 százalékkal is magasabb takarmányköltséggel kellett számolniuk – az idei évben már jóval kedvezőbb takarmányárakkal kalkulálhatnak. Ez azért is kiemelkedő jelentőségű, mert például a baromfiszektor költségeinek 65-70 százalékát a takarmányköltségek adják – fejti ki Dr. Zoltán Péter, az UBM Csoport szakértője.

Baromfi, sertés, kérődző a fogyasztói rangsor

2021-ben közel 4 millió tonna volt a belföldi keveréktakarmány-gyártás mértéke, ami 2022-ben mintegy 10 százalékkal, 3,637 millió tonnára csökkent, többek között a sertéspestis és a madárinfluenza-járvány, az infláció és a kamatterhek növekedése miatt. Bár hivatalos statisztika még nem áll rendelkezésre a tavalyi évi termelésről, az UBM szakértője szerint ezek hatása még 2023-ban is érvényesült, és várakozásai szerint 3,4 millió tonnára csökkent tavaly a hazai takarmánygyártás volumene. 2021-ben a hazai gyártású takarmány mintegy 50 százalékát a baromfifélék, nagyjából harmadát a sertések, és további körülbelül 12 százalékát a kérődzők (elsősorban szarvasmarhák) számára állították elő. Ezek az arányok alapvetően tavaly sem változtak, egyedül a sertéstakarmányok 2021-es, 1,3 millió tonnás súlya csökkent a múlt évben 1 millió tonnára, főként a sertéspestis okozta állománycsökkenés és a külföldi húsimport miatt.

Ubm