fbpx

Kiszámíthatónak, jövedelmezőnek tűnik most az állattartás

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 25.

Még ha sok is a feltételes mód a szakértői elemzésekben, 10-15 éve nem volt olyan nyugalom és ígéretes közeljövőkép az állattenyésztésben, mint most.

Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Ígéretes, kiegyensúlyozott szektor

Az elmúlt 10-15 évben nem volt olyan helyzet, mint most: az állattenyésztők költségei jól kalkulálhatók, az elmúlt négy hónapban sem a takarmányok, sem az önköltség terén nem fordulnak elő szeszélyes változások. A felvásárlási árakban voltak ugyan kilengések, de örvendetes, hogy kizárólag a tej az a termék, amelynek az önköltségi szinttől való pozitív elmozdításáért dolgozni kell – hangzott el a napokban a Portfolio Agrászektor 2024 konferencián. Sőt, a takarmányárak a két évvel ezelőtti szintre mérséklődtek. Jóllehet, az élőállat-értékesítési árak csökkennek, ezzel együtt kifejezetten kiegyensúlyozott most a piac.

Hiány van malacból Európában

A sertés termékpályán a hazai sertésből származó vágósertés heti termelői ára lényegében követi a tavalyi szintet: a tavaly ilyenkor 600 forint körüli ár helyett 800 felett jár a grafikon. (Az már kevésbé kedvező az ár-versenyképesség szempontjából, hogy a hazai és európai sertés (hasított hideg súly) kilója (kb. 2 euró) jóval a brazil és USA világpiaci ára felett van (1,7-1,4). A sertés-termékpályán különösen a malacárak magasak, ami részben szezonális hatás. Ugyanakkor a nemzetközi piacokon is ez a helyzet. A malacok ára 2023. november vége óta folyamatosan, 2024. január vége óta pedig egyre nagyobb lépésekben emelkedik Németországban is. Ennek oka egyrészt az, hogy hiány van malacokból Európában, s még a németek is importra szorulnak, miután 2012 és 2022 között 7 millióval csökkent sertések száma. Hollandiában a gazdák 79 eurót kaptak a malacokért a 11. héten. A dán malacár a 12. héten 680-690 dán korona (91-92 euro).