fbpx

„Jelen vagyunk a jövőben”

Írta: Sándor Ildikó - 2019 április 04.

Egy teljes életutat járhattunk be a KITE Zrt. kiállítási standján az idei AgrárgépShow-n. A beruházás ötletének a megszületésétől a teljes kivitelezésen át gyakorlatilag nemcsak a megvalósulásig, hanem annak minden mozdulatát akár évekig, szó szerint az utóéletét is követve. Beszámolónkban ezt az utat követjük végig, a gépkínálat bemutatását pedig meghagyjuk a gépértékesítő kollégáknak.

KITE Gépéletút

Egy gép megvásárlásának útja ugyanis egy ötletből kezdődik, amit persze a fejlesztés lehetősége vagy épp kényszere szül. A gazdálkodó a piaci áttekintés után találja meg a fellelhető összes gép közül a számára legmegfelelőbbet, jelen esetben a KITE gépkínálatából. Ezek után, amennyiben lehetősége nyílik rá, kipróbálja a kiválasztott gépet a KITE Bérgép szolgáltatásával, majd megvizsgálja a finanszírozási lehetőségeket is a KITE Hiteliroda kínálatából, mielőtt véglegesen a vásárlás mellett dönt. A történet azonban nem ér véget a gépvásárlással. Fontos mérlegelni azt is, hogy rendelkezésre állnak-e a megvásárolt beruházási eszközhöz képzések, oktatások, hogy a gépekből, és így a gazdaságából a legtöbbet tudja-e kihozni a vásárló, van-e megfelelő szerviz- és alkatrészellátás, valamint szükséges-e biztosítással csökkenteni a kockázatot. Előbbit a KITE Zrt. Műszaki Igazgatósága és az Alkatrészkereskedelmi üzletág kínálata szolgálja, a biztosítási ajánlatokat pedig a KITE Alkusz szolgáltatja. Idővel az új gépből pedig használt gép lesz, amelyen, ha gyorsan és kényelmesen tud túladni, ismét belevághat egy újabb gép megvásárlásába, ebben a Gépkereskedelmi Üzletág tud majd segíteni. Mindez jól szemlélteti, hogy a gépberuházás nem a gép megvételével kezdődik, de nem is ott fejeződik be, tehát a teljessé vált szolgáltatási rendszer nem véletlen kapta a KITE Gépéletút elnevezést.

Finanszírozás

A KITE Hiteliroda 2010-es alapítása óta több mint 3000 elégedett partner részére 140 milliárd forint értékű gépfinanszírozást bonyolított le. Mostanra ez a szolgáltatás gépajánlatunk integrált részévé vált. Partnereink gépfinanszírozási igényét egyszerűen, gyorsan és kényelmesen megoldjuk, úgynevezett egyablakos kiszolgálás keretében. Hat mezőgazdasági finanszírozásban jártas pénzintézettel állunk szerződéses kapcsolatban, akikkel a KITE partnerek finanszírozási szerződést köthetnek. A teljes ügyintézés a KITE-ben történik, a partner dedikált KITE finanszírozási szaktanácsadója által, ezzel levesszük az ügyintézés gondját a vásárlók válláról.

Biztosítási megoldások

A piacon jelen lévő biztosítótársaságok számos ajánlata között nehéz és időigényes megtalálni azt a biztosítást, ami a mezőgazdasági termelést megfelelően tudja támogatni. A KITE Alkusz célja, hogy a gazdaságának kockázataira szabott és termeléséhez igazított személyes ajánlattal tud segíteni a gazdáknak.

Oktatás és képzés

Annak érdekében, hogy a megvásárolt gépek tudását a gazdálkodók ki is tudják használni, a KITE Zrt. egy oktatási rendszert alakított ki, amiben alap-, közép- és felső szintű ismereteket sajátíthatnak el a gépkezelők. Évente több mint 2000 ember vesz részt a KITE Zrt. által szervezett kurzusokon, és ha új gépkezelő kezd dolgozni egy adott géppel, az oktatások újra felvehetők. 2016-ban indult a KITE komplex szaktanácsadási szolgáltatása, ami a precíziós gazdálkodás eszközrendszerének megismerésében nyújt segítséget, a gödöllői Szent István Egyetemen pedig beépítették az oktatási anyagba a GPS rendszerek és az RTK hálózat használatával kapcsolatos ismereteket.

Expert Alert – meghibásodás előrejelzés

A KITE Zrt. – mint a John Deere gépek hivatalos magyarországi forgalmazója – a szervizszolgáltatásban egy alapjaiban új szervizszemléletet hozott a szolgálatói piacra a Nemzetközi Termékfejlesztési díjban részesült Expert Alert programmal. Ez a John Deere által fejlesztett és támogatott program folyamatosan figyeli a mezőgazdasági motoros gépek üzemi paramétereit, hibakódjait és egy folyamatosan optimalizált algoritmus segítségével elemzi azokat.

A rendszer által adott figyelmeztetések alapján a KITE Zrt. szervize előre tudja jelezni, a tulajdonosok számára, a várható meghibásodásokat még mielőtt azok bekövetkeznének. Ezáltal tervezhetővé válik a gépjavítás, ami csökkenti az üzemeltetési költségeket és növeli a termelékenységet.

Az Expert Alert program sikerét biztosítja a 290 fős jól képzett szervizapparátus, ami közvetlen gyártói háttértámogatással, jelentős számú központi és régiós mérnökcsapattal és jelenleg 209 fős szerelői létszámmal működik.

Ez lehetővé teszi, hogy a KITE Zrt. szervize a javításokhoz, karbantartásokhoz európai színvonalú és rövid határidejű szervizszolgáltatással, országos lefedettségű hálózattal, valamint jelentős szervizműhelyi kapacitással álljon partnerei rendelkezésére.

Alkatrész-értékesítés

A KITE Zrt. az általa forgalmazott valamennyi gépmárkához teljes körű alkatrészellátást biztosít, valamint számos egyéb gyártmányhoz jelentős pótalkatrész kínálattal rendelkezik, melyekhez folyamatosan mintegy 80.000 féle cikk található a raktárakban. A KITE Zrt. logisztikai háttere lehetővé teszi, hogy a raktáraiból az ország bármely pontjára, rövid határidővel tudjon alkatrészeket szállítani. A 24 órás alkatrészellátás hátterében a saját raktárkészleteken felül a John Deere és a JCB európai és amerikai raktárkészletei is rendelkezésre állnak, melyekből naponta menetrendszerinti járatok szállítják az árut a vevőkhöz.

A várva várt öntözés-fejlesztésről Szabó Levente vezérigazgatóval beszélgettünk

Nemzeti Öntözési Központ alapításáról és az öntözés támogatásáról is döntött a közelmúltban a Kormány. Milyen rövid- és hosszútávú változás jósolható ennek hatására?

– A versenyképességünk most a tét. Meggyőződésem, hogy a magyar mezőgazdaságnak két esélye van a felzárkózásra, illetve a szintentartásra az uniós versenyben. Az egyik a sokat emlegetett precíziós gazdálkodás, a másik pedig az öntözés. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően várhatóan megnövekedik az öntözött területek aránya, ami termesztéstechnológiában, majd termésátlag-növekedésben is elmozdulást jelenthet. De nem zárom ki annak lehetőségét sem, hogy a vízigényesebb, és több hozzáadott értéket igénylő kultúrák is nagyobb teret nyerhetnek, gondolok itt például a kertészeti kultúrákra, hiszen van olyan ágazat, ahol az öntözés kiugrási lehetőség lesz, de van, ahol a 24. órában érkezve, az adott ágazat túlélését jelentheti.

A KITE Zrt. életében már komoly hagyománya van az öntözésnek. Mivel készültek erre a kiállításra?

Közel 40 éve foglalkozunk ezzel a szakterülettel, a csepegtető berendezésektől az öntöző dobokon át a lineárokig minden termékkör megtalálható a kínálatunkban. Ezúttal egy „saját márkás” öntöződobbal jelentünk meg a kiállításon. A kisebb teljesítményű gépek 10-15, a közepesek 30-40, míg a nagy teljesítményű gépek akár 60 hektáros területet is képesek lefedni. A könnyebb kezelés és az öntözési intenzitás megtartása érdekében egyszerűen programozható, elektronikus öntözővezérlővel is szerelhetőek, amivel precízen beállítható a csévélési sebesség, de lehetőségünk van szakaszosan eltérő sebességek megadására, vagy épp elő- és utóöntözés beállítására is. A kijelzőről a felcsévéletlen cső hossza és az öntözés várható befejezési ideje is könnyedén leolvasható, egyes típusok pedig GSM kapcsolattal is rendelkeznek, melynek segítségével mindez akár telefonról is ellenőrizhető.

Piacvezető lineár és center pivot öntözőberendezéseinkhez pedig egy új elektromos hajtóműrendszert mutattunk be, amely lehetővé teszi, hogy a gépek sebessége a megszokott 21-120 m/óráról akár 4-500 m/órára is növelhető legyen.

Tehát úgy gondolom, felkészülten tudjuk fogadni az öntözési beruházások indulását.