fbpx

Ezek a termésnövelők használható ökogazdaságokban!

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 21.

Hogy nekünk már ne kelljen, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) összegyűjtötte és nívós kiadványban adja közre az ökológiai gazdálkodást folytatók körében felhasználható termékeket.

okologiai gazdasag
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Bővülő terület, több tudás

Az Európai Bizottság 2030-ra az Európai Unió agrárterületeinek 25%-os ökológiai átállítását tűzte ki célul, hazánk pedig év elején fogadta el a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (2022–2027) című dokumentumot. Ennek keretében Magyarország az uniós célokhoz a jelenlegi 6,1%-os öko területarány 10%-ra bővítésével járul hozzá. E bővüléshez a technológiai ismeretek bővítésére is szükség van. Mivel a növénytermesztés alapja a talaj és azon keresztül a növények tápanyagellátása, az ÖMKI szükségesnek látta a tápanyag-utánpótlásra, elsősorban a felhasználható anyagokra vonatkozó ismeretek rendszerezését.

A friss trágyán túl

A friss istállótrágyán kívüli termékeknek – terméktípustól függően – különböző hazai vagy EU-s jogszabályoknak is meg kell megfelelniük (36/2016 FVM; EK műtrágyák esetén a 2003/2003 EK rendelet, ill. az ezt felváltó (EU) 2019/1009 rendelet). A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH NTÁI) munkacsoportja évente többször frissíti az ökológiai termelésben használható termésnövelő termékek, növényvédelmi céllal felhasználható termékek és az úgynevezett egyszerű anyagok listáját. Az ökológiai termelésben használható termékek listáira az öko rendeletnek és a hazai követelményeknek megfelelő termékek kerülhetnek fel, a termésnövelő anyagok a NÉBIH NTÁI-hoz benyújtott kérelem és érvényes forgalomba hozatali engedély alapján – írja az ÖMKi hiánypótló kiadványának bevezetője. A szervezet egyébként tervezi, hogy a termékek listáját digitális formában is kereshetővé teszi honlapján.

forrás: ÖMKi