fbpx

Elég gyatrán állunk precíziós eszközök terén

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 21.

…pedig most már senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy számottevő költségmegtakarítással és gyakran nagyobb hozamokkal jár. Hogy is állunk?

Hiába noszogatja

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által nemrég kiadott Agrárcenzus 2020 című jelentése nem fest éppen hízelgő képet a mezőgazdasági szemléletünk korszerűségéről. Legalábbis, ha az agrárdigitalizációs eszközök használata, elterjedtsége a fokmérő. Finoman szólva ezek a technológiák nem számítanak elterjedtnek: csak a gazdaságok bő harmadában van valamilyen digitális eszköz. De ez is inkább a növénytermesztésre jellemző, mert az állattartásban még ennél is rosszabb az arány. Érdekes(?) módon ennek nem is elsősorban anyag okai vannak – hiszen számos pályázat, hitelkonstrukció noszogatja a digitális fejlesztést –, hanem korosztályi. Minél idősebb ugyanis a gazdaság döntéshozója, vezetője, annál kevésbé kíváncsi a „kütyükre”. A végzettséggel már fordítva van: ott minél tanultabb a döntéshozó, annál inkább hajlik digitális eszközök vásárlására, alkalmazására.

szarvasmarha
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Megéri beruházni

Mindez azért is meglepő és szomorú is egyben, mert ma már nincs olyan kutatás, ami meg ne erősítené a precíziós eszközök, technológiák közvetlen gazdasági hasznát. Az állattartásban kevesebb gyógyszer- és állatorvosi költség, nagyobb kihozatal, és messze jobb állatjóléti eredmények érhetők el. A növénytermesztésben is tényként kezelhető, hogy a precíziós mezőgazdaság eszközök révén csökken az inputanyag (műtrágya, víz, növényvédő szer stb.) felhasználása, ugyanakkor jobb hozamok érhetők el. Ezt tükrözi az a tény is – írja a KSH –, hogy a növényállapot-felmérésben a gazdaságok 5,6%-a már alkalmazza e technológiákat. Igaz, ott is döntően a nagyok és a legnagyobbak – vagyis az 1000-1200 hektárosok, ahol már csaknem háromnegyedüknél van legalább sorvezető és automata kormányzás.

A lemaradásunk különösen az olyan fejlett mezőgazdaságokhoz képest szembeöltő, mint például Dániáé. Míg nálunk 2020-ban csak a gazdaságok 8-9 a precíziós eszközök alkalmazásának aránya, az északi országban ennek a háromszorosa volt már 2018-ban is.