fbpx

Baromfi: még soha ennyit nem termelt a rekordra készülő óriás

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 19.

Ha megvalósulnak a becslések – és erre minden esély megvan – történelmi rekordot is megdönthet a baromfiágazat kibocsátása a 2021-es évben. Sőt, nemcsak a baromfié.

baromfiIllusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Bő 14 millió tonnás rekord

Sajtótájékoztatón jelentette be a Brazil Animal Protein Association (ABPA), hogy idén várhatóan a baromfiágazat 3,5 százalékkal nagyobb termelési kibocsátást produkál, emellett pedig a nemzetközi kereskedelem 7,5 százalékkal  nő majd a tavalyi évihez képest. Ezzel a termelés eléri a 14,2 millió tonnát, ami a maga 3,2 százalékos növekedésével a valaha mért legnagyobb termelési volumen Brazíliában.

tojásIllusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Repül a tojás is

Ugyancsak szárnyal Brazília tojástermelése is. Ez várhatóan kicsivel meghaladja majd az 54,5 milliárd tojást, ami 2 százalékkal több, mint a tavalyi (53,53 milliárd). És ez ugyancsak történelmi rekord a szektorban. Ez azért is jó hír a hazai fogyasztási kielégítésére törekvő gazdaságnak, mert a belföldi tojásfogyasztás gyorsan nő, immár eléri fejenkénti 255 darabos átlagot, míg például a tavalyi csak 251 volt.

Járványok, áremelkedések ellenére

Az ABPA azt is hangsúlyozta, hogy mindez (nem mellékesen a sertéshús-fogyasztás gyors növekedése is) a közismert akadályok ellenére valósult meg. Az inputanyag- és a csomagolóanyag-áremelkedés, a járványok ott is éreztették a hatásukat, de a jövedelemtámogatási programok, a gazdasági helyzet javulása hozzásegítette a baromfi- és sertéságazatot a növekedéshez.