fbpx

Már azt hittük, ennyit tud, de megint rákapcsolt Brazília

Írta: - 2021 szeptember 09.

Három-négy év stagnálás után ismét kilő a brazil csirkehústermelés. Nem tudnak ellenállni ennek a talán soha vissza nem térő piaci helyzetnek.

 

brazil csirke vagohid
Idén új lendületet vett a brazil termelés (forrás: brazilhalalchickensuppliers.com)

 

Szerencsés helyzetben

Brazília nagyon szerencsésnek mondhatja magát, mivel a termelését sem az afrikai sertéspestis, sem a madárinfluenza nem érintette. A világ más részein ezek az állatbetegségek nagy kieséseket okoztak a húselőállításban, így megugrott a dél-amerikai termékek iránti kereslet. A Covidnak is köszönhetően általánosan felértékelődtek az élelmiszerek, plusz a valutaárfolyamok is kedvezően érintették Brazíliát, támogatták az exportot. Az ország ma már erős beszállítója Kínának, Szaúd-Arábiának, Japánnak. Brazília egyben a világ legnagyobb exportőre a halal rítus szerint vágott húsok piacán, és fokozatosan növeli részesedését ebben a szegmensben. Az arab világon túl a kormány folyamatosan dolgozik új piacok megnyitásán is.

 

Kihasználják a lehetőséget

A brazil csirkehústermelés 15 év alatt megduplázódott, az ország ma már a világ második legnagyobb termelője az Egyesült Államok mögött. Bár az elmúlt években úgy tűnt, az ország elérte a termelés végső határait, 2021-ben három százalékos növekedés történhet az elemzők szerint,14,35 millió tonna lehet az ágazat kibocsátása. A kiváló értékesítési lehetőségek jövőre is megmaradnak, így újabb három százalékos bővülésre van kilátás. A belső fogyasztás is ugyanilyen ütemben növekszik: idén és jövőre is 3-3 százalékkal, ami 10,3, illetve 10,54 millió tonna csirkehús elfogyasztását jelenti az országhatárokon belül. Így is marad 4,05, illetve 4,17 millió tonna csirkehús exportra – gyakorlatilag a termelés 28 százaléka a külpiacokra kerül. Az exportbővülés mértéke idén 5 százalékos lehet, amit jövőre újabb 3 százalékos expanzió követ.

 

brazil csirkehústermelés
Pár év megtorpanás után ismét lendületben a brazilok (Forrás: USDA)

 

Elszálltak az árak

Tény, hogy a lendületes export felhúzta a belföldi fogyasztói árakat is, amik idén rekordszintet értek el. 2021 januárjától augusztus közepéig az egész csirke átlagos ára 1,38 dollár (407 Ft) volt kilogrammonként, és augusztus közepén érte el csúcsát 1,56 dollárral (460 Ft). Összehasonlításképpen: 2020-ban a rekordár 1,26 dollár (372 Ft) volt. Ugyanakkor a kukorica, ami a baromfitápok körülbelül 70 százalékát teszi ki, szintén megdrágult, miután a brazil termés a vártnál jóval gyengébbre sikeredett. A termelési költségek 50-60 százalékos emelkedésével az értékesítési árak 20 százalékos növekedése nem tudott lépést tartani, így romlott az ágazat jövedelmezősége. A kormány most azzal segíti a termelőket, hogy nullára csökkentette a kukorica és a szójabab vámtarifáját, lehetővé téve az import beáramlását az országba.